Et Saklama Yöntemleri

Yılın heyecanla beklenen kutlaması yaklaştı! Kurban Bayramı, yine bütün aileyi bir araya getirecek. Kurulan lezzetli sofralarda tadına doyulmaz et yemekleri servis edilecek. Kurban Bayramı’nda sofraya oturmak güzel, peki o lezzetli etler nasıl saklanmalı? İşte her evde kolaylıkla uygulanabilecek pratik et saklama yöntemleri!

Etin Saklama Süresi

Özenle paketlenip buzluğa yerleştirilen kurban etinin bir saklama süresi olduğunu unutmamak gerek. Tüketilen etten en yüksek düzeyde fayda alabilmek ve oluşabilecek sağlık risklerini ortadan kaldırabilmek için, bu süreyi dikkate almak gerek. Kurban etinin dondurucuda saklama süresi altı ila sekiz aydır.Protein zengini olan kırımızı et, esasında oldukça çabuk bozulma riski taşır. Hele et kurban eti gibi taze olunca bu risk katlanarak artar. Bu nedenle de saklama koşullarının en doğu şekilde ayarlanması gerekmektedir. Evinizdeki saklama imkanlarına göre kurban etini kaç gün muhafaza edebileceğinize bakalım:

Buzdolabı

Kurban eti buzdolabından en fazla üç gün tutulabilir. Buzdolabı, gün içinde sık sık açılıp kapatıldığı için eti gerektiği kadar fazla soğuk tutamaz. Et kolaylıkla donuk halden uzaklaşabilir. Bu nedenle de en fazla üç gün içerisinde buzdolabında duran et tüketilmelidir. Zaten pek çok kişi, kısa süre eti buzdolabında dinlendirdikten sonra buzluğa ya da derin dondurucuya aktarma eğilimindedir.

Buzluk

Eğer kurban etini buzlukta muhafaza edecekseniz, kendinize fazladan birkaç gün kazandırmış olursunuz. Ancak buzlukta saklanan et söz konusu olunca da, etin nasıl bir formda saklandığı detayı önem kazanıyor. Örnegin parça et haline getirilmiş kurban eti 6 ila 8 ay kalabilirken, kıymada bu süre 4 ayla sınırlı oluyor. Kurban eti, -4° derece sıcaklığa sahip bir buzluk içerisinde muhafaza edilmelidir. Bu sürenin sonunda etin mutlaka tüketilmiş olması gerekmektedir.

Derin Dondurucu

Eğer evinizde bir derin dondurucunuz varsa, kurban etini daha uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Kırmızı et, derin dondurucuda aylarca kalabilir. Etin konduğu bu derin dondurucunun sıcaklığının -32° derece olması gerekmektedir. Bu şekilde bir ortamda gerektiği kadar soğuk kalan et güvenle tüketilebilir.

Kurban Eti Nasıl Muhafaza Edilmelidir?

Elinizdeki soğutma imkanına göre süreyi saptadınız. Şimdi sıra geldi etleri paketlemeye… Etleri paketlerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini sizler için derledik!

-Öncelikle kurban etini minik parçalara ayırmak önemli. Bir yemekte ne kadar kullanacağınıza bağlı olarak, eti parçalamalısınız. Bu sayede kullanamayacağınız kısmı çözdürüp tekrar dondurarak bozulmasına neden olmamış olursunuz.

-Eti buzluğa aktarırken, bu alanda halihazırda yer alan öteki dondurulmuş ürünlere zarar vermemeye de özen göstermek gerek. Yeni paketlenmiş, dinlendirilmiş ve buzdolabına aktarılamak üzere hazırlanmış olan kurban etini, buzluk içerisindeki donuk ürünlerin üzerine yerleştirmemeye özen göstermek gerekmektedir. Oda sıcaklığındaki ürünler, donmuş olanların yapısını bozabilir. Bu nedenle kurban etini buzluğa yerleştirmeden önce, buzlukta uygun bir yer açmayı ihmal etmeyin.

-Gelelim et saklama tekniğine… Etleri öncelikle yağlı kağıda sarmalısınız. Bu sayede ilk koruma katmanını oluşturmuş olursunuz. Daha sonra bu yağlı kağıtları bir poşet içerisine koyabilirsiniz. Bu yöntem hem çok daha uzun süre dayanmasına hem de dondurucudan çıkarttığınızda çok daha kısa sürede çözülmesine olanak sağlayacaktır.

-Saklanan etler eğer yeterince iyi sarılmazsa, yüzeyde kabuklanma ya da ette su kaybı gibi problemler yaşanabilir. Bu gibi sorunların önüne geçebilmek için kapalı koruma malzemeleri tercih edilmesi tavsiye edilir.

-Buzluktaki etin saklama süresi boyunca sağlıklı ve lezzetli kalabilmesi için mutlaka donmuş halde bırakılması gerekmektedir. Et, mikroorganizma oluşumuna açık bir üründür. Bu nedenle de mutlaka ambalaj içerisinde ve donmuş halde muhafaza edilmesi gerekmektedir.

-Peki, et nasıl çözdürülür? Yemeklerinizde kullanmak üzere buzluktan çıkarttığınız eti nasıl pişmeye hazır hale getireceksiniz? Eti dışarıda bırakmak, kaloriferin üzerine koymak ya da sıcak şu kullanmak kesinlikle kaçınılması gereken davranışlardır. Bu şekilde ette bakteri üremesine yol açılabilir. Bunlar yerine etin, buzdolabının en üst rafında bekletilesi gerekmektedir. Bu şekilde bırakılan et yumuşadığında yemeklik için kullanıma hazır haldedir!

Kurban Bayramı’nda nefis bir et ile hazırlanan yemekleri yemek üzere sofraya oturmak, ailece bir arada olmak herkesin ortak arzusu elbette… Yine de sizler için yukarıda derlediğimiz ipuçlarında da gördüğünüz gibi, kurban etini doğru şekilde saklamak çok önemli. Bu da belki de bu değerli geleneği çok daha özel bir hale getiriyor.