Paylaşmanın en bereketli olduğu dönem olarak bilinen Kurban Bayramı’nda birçok aile, kurban dağıtımı ve kapsamlı sofralar kurma açısından tatlı bir telaş içerisine girer. Kurbanlar nerede kesilecek gibi sıkça merak edilen soruların yanı sıra, kesim teknikleri, kurban bağışı ve pişirme yöntemleri de kişilerin merak ettikleri konular içerisinde yer alır.
Kurban eti nasıl kesilir sorusu, kurban bayramı dönemlerinde sağlık ve ibadet açısından herkesin merak ettiği bir konudur. Kurban eti kesimi için gideceğiniz alandaki ilk dikkat etmeniz gereken unsur şüphesiz ki hijyendir. Kesim işlemi için yapılacak en doğru şey, bu işlemin kesim uzmanları tarafından hayvana acı çektirilmeyecek şekilde kesilmelidir. Kesim sonrasında temizlik işlemi de bir o kadar önemlidir. Kurban eti, uygun ve hijyenik koşullarda kesildiği takdirde bir yıl boyunca lezzetini ve tazeliğini korur. Büyükbaş ya da küçükbaş kurban seçiminde hayvanın genç ve kesim öncesinde iyi bir şekilde beslenmiş olması gerekir.
Kurbanlık hayvanların satışının yapıldığı alanlar ile kesim yapıldığı alanlar birbirinden farklıdır. Kesim işlemi, belediyelerin kurban kesim alanlarında ve bakanlıklar tarafından onaylanan kesimhanelerde gerçekleştirilir.
Kurban etinin yağ, sakatat ve yenilebilen diğer tüm bölümlerini paylaştırmadan önce kesilen bölgelerin tartılması gerekir. Kurban eti, temizlendikten ve tartıldıktan sonra paylaştırılmalıdır. Etin ilk kısmının üçte birinin ihtiyaç sahibi kişilere dağıtılması önerilir. İkinci üçte birlik kısım, ev misafirliğine gelen akraba ve dostlara ikram için ayrılabilir. Üçüncü üçte birlik kısım ise ev hanesindeki, ev hanesinde bulunmuyor ise komşuların çocuklarına paylaştırılabilir.
İhtiyaç sahibi herhangi bir tanıdığınız bulunmadığı takdirde kurban etini bağış yapabileceğiniz birçok kurum ve kuruluş bulunur. Bağış yapmak istediğiniz ilgili kurumla iletişime geçerken, size verilen formu eksiksiz bir şekilde doldurmanız gerekir.
Kuşbaşı, dana sote, biftek ve bonfile gibi et yemeği isimleri, hayvanın cinsine ve etinin hangi bölgeden kesildiğine göre belirlenir. Dana ve koyunlar Kurban Bayramı’nda kesmek üzere kurbanlık et için uygundur. Dananın boynu, bir diğer adı ile gerdanı, az, orta ya da yağlı çeşitlerde kıyma yapmak, dana sote ve tas kebabı hazırlamak için uygundur. Dananın omuz-kürek kısmından biftek ve sotelik kuşbaşı çıkarılır. Dananın ön göğsünden burger kıyması ve sotelik kuşbaşı, sırt kısmından ise bonfile, antrikot, rosto ve biftek yapılır. Koyun etinde ise koyunun boyun, kol, sırt, döş ve but kısımları ile çeşitli tarifler oluşturulabilir.
Birçok kişi, kurban eti yıkanır mı? sorusuna cevap arar. Kurban eti, kesimden 3-4 saat sonra temizlenmeye hazır hale gelir. Eti parçalara ayırırken yüzeyinde herhangi bir kir gördüğünüz takdirde eti yıkamak yerine kirin bulunduğu bölgeyi ana etten ayırmanız gerekir. Eti yıkamak, yüzeydeki bakterilerin yayılmasına ve eti ıslattığı için nem sonucunda bakterilerin üremesine sebep olur. Kesim işlemi hijyenik bir alanda gerçekleştirildiği sürece et oldukça temiz bir şekilde işlenmeye hazırlanabilir.
Kurban eti, kesim işleminden sonra kanı tamamen akana kadar ve soğuyana kadar bekletilmelidir. Özenle dinlendirilen ve saklanan kurban etleri, yıl boyunca tazeliklerini korur. Yeni kesilen kurban etleri hemen buzdolabı ya da buzluğa atılmamalıdır. Kurban etleri genellikle bir plastik poşet içerisinde eve getirilir. Etin poşet içerisinde durması, poşetin materyali dolayısıyla tadını değiştirebilir. Poşetten çıkarılan etler, serin ve kuru bir alanda yaklaşık 24 saat boyunca yüzeyi kuruyana kadar dinlendirilmelidir. Et kuruduktan sonra, 0-5 santigrat derece aralığındaki buzdolaplarında saklanabilir. Küçükbaş kurban etlerinin 1-2 gün, büyükbaş kurban etlerinin ise 7-10 dinlenme süresi bulunur.
Kurban eti pişirme yöntemlerini uygulamadan önce eti dinlendirmek, etle yapacağınız yemeğin daha lezzetli ve etin daha yumuşak olmasını sağlar. Kavurma yemeklerinde etin iç yağı kullanılmalıdır, dana etine kavurma yaparken çok az bir miktar su ekleyebilirsiniz. Etler, pişirme sırasında ilk 7-8 dakika boyunca harlı ateşte pişirildiğinde sulanması önlenir. Harlı ateşte pişirirken tencereye kuyruk yağını da katabilirsiniz. Izgarada harlı ateşten kaçınmalı, etleri kısık ateşte bir maşa yardımıyla çevirmeniz gerekir. Buharda pişirme yöntemi, etleri en sağlıklı şekilde tüketmeniz açısından önerilen yöntemlerden biridir. Baharatlar, etin tadının ve renginin değişmemesi için pişirmenin son anlarında et üzerine serpilebilir.
Kurban eti nasıl marine edilir sorusunu yanıtlamadan önce, etin neden marine işleminden geçirilmesi gerektiğini bilmeniz gerekir. Marinasyon işlemi, kurban etinin daha yumuşak olmasını sağlar. İlgili malzemeleri ete iyice yedirdikten sonra en fazla 6 saat bekleyecek şekilde marinasyon işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Marine edilecek et, maksimum bir buçuk parmak boyutunda kesilmelidir. Et parçası çok kalın olduğu takdirde marine malzemeleri etin içerisine işlemez. Marine sosu, bir kap içerisinde iyice karıştırılır, et de kaba eklendikten sonra sos etin tüm bölgelerine iyice yedilir ve 2-24 saat aralığında buzdolabında bekletilir.
Eti marine ederken, marinasyonun etkili ve eşit bir şekilde etin tüm yüzeyine dağılması açısından yassı kısımları tercih etmeniz gerekir. Marine malzemelerinde soğan, soğan suyu, kekik ve salça gibi malzemeler yaygın olarak tercih edilir. Marinasyonun en önemli malzemelerinden biri sirke, limon ve portakal suyu gibi asidik içerikli sıvılardır. Karabiber, tuz, zeytinyağı ve sirke, eti marine etmek için en çok kullanılan sos malzemeleri içerisinde yer alır.
Kavurma, farklı pişirme teknikleri ve malzemeler ile birçok menü elde edebileceğiniz bir et türüdür. Kavurmalı pilav, sulu kavurma, kavurmalı yumurta, kavurmalı tost, sac kavurma ve ciğer kavurma tariflerini inceleyerek kavurma eti ile damak zevkinize uygun bir lezzetli öğünler hazırlayabilirsiniz.
Kurban etlerinin bonfile ve antrikot türleri mühürleme işlemine tabi tutulabilir. Mühürlemenin döküm tavada yapılması önerilir. Mühürleme işleminde eti pişme süresini baz alarak az pişmiş, orta-az pişmiş, orta pişmiş, orta-iyi pişmiş ve iyi pişmiş bir orana getirebilirsiniz.
Hayvanın bölgesine bağlı olarak kurban eti ile domates soslu et, dana antrikot, et sote, karnıyarık, farklı kebap türleri, döner, çoban kavurma ve patlıcan musakka tariflerini yapabilirsiniz.
Mikrodalgaların çözdürme özelliğinden faydalanmak ya da kıymayı içi su dolu bir tencerede belirli bir süre bekletmek, "donmuş kıyma nasıl çözdürülür?" sorusu için uygun bir cevap niteliğindedir. "Buzlu et nasıl çözdürülür?" sorusunun yanıtı ise oldukça basittir. Et, pişirme tenceresine alındıktan sonra içi ılık su dolu metal bir tencere etin üzerine yerleştirilir. Bu işlemde, hijyen açısından etin doğrudan tencerenin dibi ile temas etmemesi gerekir.