Maya Hakkında Merak Edilenler! 

Maya ile yeniden tanışmaya hazır mısınız? Yediğimiz pek çok unlu mamülün içerisinde yer alan, kabarmalarını sağlayan, verdiği tat ve kokudan vazgeçemediğimiz bir üründür maya... Ekmeğimiz, poğaçamız, pizzamız, pidemiz, lavaşımız mayasız olmaz, bu yüzdendir mayalı unlu mamüller tabağımızdan ve soframızdan eksik olmaz. Peki, hakkında neler biliyoruz? 
İşte maya ile ilgili merak edilen bilgiler... 

maya

Maya Nedir? 

Maya, doğada bulunan bir mikroorganizmaya halk arasında verilen isimdir. Mikroorganizma sözü sizi yanıltmasın. Maya oldukça faydalı, yiyeceklerde kullanılan bir mikroorganizmadır ve yararlı olanlar arasında yer alır. .Doğada hemen her yerde rastlarız mayalara. Buğday tanesinin üzerinde, nohut ve benzeri baklagillerde, üzüm ve elma kabuğunda... Maya Nedir? sorusuna daha fazla cevap almak isterseniz "Maya Nedir" sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Mayayı küçük sihirli bir yardımcı olarak düşünmek mümkün. Mutfakta harikalar yaratmak için ona ihtiyacımız var! Özellikle un ile hazırlanan ekmek, poğaça ve pizza gibi yiyeceklerimizin kabarmasını sağlar. Bu sayede bize birbirinden güzel tatları sunar. Hamur işlerine o vazgeçilmez kokuyu katan da tam olarak bu sihirli malzemedir. Maya ortamda bulunan şekeri kullanarak yani onunla beslenerek minicik gaz kabarcıkları çıkarır ve bu da hamuru kabartır, kocaman puf puf hale getirir. 

Maya Nerelerde Kullanılır? 

Maya denildiği zaman pek çoğumuzun sadece aklına ekmek ve unlu mamüller gelir; hatta yoğurt, kefir gibi süt ürünlerinin mayası da gelir. Ancak sütü yoğurda ya da kefire çeviren mikroorganizmalar maya değil, laktik asit bakterileridir. Yoğurt mayasını oluşturan mikroorganizmalar, sütü yoğurda çevirirken, hem kıvamını koyulaştırır, hem de yoğurda has hafif ekşi/tatlı tadı oluşturur. 

Ekmek Mayası Nedir? 

Ekmek mayası, gözle görülemeyen, sadece mikroskop ile fark edilebilen, tek hücreli bir canlıdır. Ekmek mayasının bilimsel ismi Saccharomyces cerevisiae olarak geçmektedir. Ekmeklerimizi lezzetli yapan, kabarmalarını sağlayan, hazmedilmesini kolaylaştıran bu minik mikroorganizma grubudur. Bu mikroorganizma olmadan yukarıda saydığımız özelliklere sahip olmak mümkün değil! O nedenle maya, her türlü mutfakta önemli bir yere sahiptir. 

mayalanmış hamur

Hamur Nasıl Kabarır? 

Çoğumuz tarifleri ya ailelerimizden ya da tanıdıklarımızdan öğreniyoruz; kimi zaman kitaplardan ya da internetten araştırıyoruz. Bazen sadece damak tadımıza ve göz kararımıza uygun bir biçimde hareket ediyoruz. Aslında her mutfak bir laboratuvar, mutfağa giren her kişi de laborant! Mutfaktaki pek çok sürecin bilimsel alt yapıları var. Bunlardan bir tanesi de mayalanma süreci... Hamurun mayalanması ve kabarmasının bilimsel tanımı “fermantasyon“ dur. Kuru ya da yaş olarak hamur karışımına eklenen maya, hamurda bulunan şekeri tüketerek gaz oluşmasını ve hamurumuzun kabarmasını sağlar. 

Maya Çeşitleri Nelerdir? 

Mutfaklarımızdan da aşina olduğumuz gibi, mayanın birbirinden farklı pek çok çeşidi bulunuyor. Her bir maya çeşidinin farklı özellikleri ve farklı kullanım şekilleri vardır.

maya çeşitleri

Yaş Maya 

Yaş maya ilk ele alacağımız maya çeşidi olacak. Yaş maya 42 gramdır ve küp şeklindedir. İçerisinde bulunan su sayesinde mayalar canlı haldedir, bu yüzden soğuk ortamda buzdolabında (+4°C)‘de saklanmalıdır. Küp şekli verilmiş yaş maya hamur içinde kolayca dağılacak şekilde kırılgan ve yumuşak yapıdadır. 
Yaş mayayı açtıktan sonra eritmeden direkt kullanabilirsiniz. Paketin tamamını bitiremediyseniz, güzelce kapatıp, hava almasını engelleyerek buzdolabında saklamanız önemli. Yaş mayada bozulmanın gerçekleştiğini değişen kokusu ve renginden anlayabilirsiniz. 

Kuru Maya 

Evlerin mutfaklarına en sık konuk olan maya çeşitlerinden bir tanesi kuru mayadır. Kuru maya, mayanın özel kurutma teknikleri ile kurutulması yöntemiyle elde edilir ve granül şeklindedir.  
Kuru mayayı kullanıma hazır hale getirmek oldukça kolaydır. Kuru maya granüllerini su veya süt ile temas ettirmek ve çözünmesini sağlamak gerekir. Burada önemli olan nokta, kullanacağınız suyun ya da sütün sıcaklığıdır. Çok sıcak ya da çok soğuk sıvılar kullanmak, mayaya iyi gelmeyecektir. Kuru mayayı mutfakta, erzak dolabı gibi serin ve kuru bir ortamda saklamalısınız. Bu sayede uzun süreli olarak kullanabilirsiniz. 

Instant Kuru Maya 

Kuru maya ile çok benzer bir yapıya sahip olan instant kuru mayaya göz atalım şimdi. Kuru mayaya göre daha ince granüllerden oluşan instant kuru mayalar, raf ömürlerinin uzunluğu ile dikkat çekmektedir. Yine pek çok gıda marketinde kolaylıkla bulunabilen bir üründür. 

Kuru mayanın kardeşi gibi düşünebileceğimiz instant maya, yapısal özellikleri ve uzun raf ömrü ile kuru mayadan ayrılmaktadır. Kullanım şekli de yine kuru mayaya göre faklılık göstermektedir. Instant kuru maya daha ince granül yapısına sahip olduğu için doğrudan una karıştırılarak hamura ilave edilebilir. Instant kuru maya, yoğurma sırasında hızla çözünebilir özelliktedir, önceden su ile temas etmesine gerek yoktur. Kullanım sırasında hamura ilave ettiğimiz su ya da süt sıvıların çok sıcak ya da soğuk olmamasına dikkat edilmelidir. 

Ekşi Maya - Ekşi Hamur 

Hayatımıza yeniden girmiş olan ekşi hamuru inceleyelim. Ekşi maya olarak bilinen şey, aslında ekşi hamurdur. Tarih boyunca ekmek üretiminde kullanılan bu yöntem, endüstriyel ekmek üretiminin yaygınlaşması ile rafa kaldırılmıştı. Son zamanlardaysa mutfaklara geri döndü. 

Şimdi Pakmaya Mayalı Ekmek Harçları ile ninelerimizin köylerde günlerce uğraştığı mis kokulu ekmekleri hazırlamak mümkün. Pakmaya Mayalı Harçlar ile herkesin beğenisini kazanacak birbirinden farklı ekşi mayalı ekmekler yapabilirsiniz. 

Mayalı Tarifler 

Maya hakkında temel bilgilere göz attıktan sonra, kullanım alanlarına değinme vakti geldi! Farklı maya türleri ile hazırlayabileceğiniz birbirinden lezzetli tarifleri sizler için derledik. Bir kere daha hatırlatmakta yarar var: tariflerde önerilen maya türlerine sadık kalmak, istenilen lezzeti elde etmenize yardımcı olacaktır. 


Ekşi Maya ile Farklı ve Lezzetli Ekmekler 

mayalı ekmek

Evde kendi ekmeğinizi yapmaya ne dersiniz? Üstelik içine hoşunuza giden her şeyi koyarak benzersiz lezzetler elde edebilirsiniz. Ekmek yapmak, mutfakla arası iyi olmayanlara ya da bu işi gözünde büyütenlere zor bir görev gibi görünebilir. Oysa Pakmaya sayesinde kendi ekmeğinizi yapmak son derece kolay. Pakmaya Ekşi Mayalı Ekmek Harcı ile damak tadınıza özgü, birbirinden farklı ve lezzetli ekmekler yapabilirsiniz. Kuru domatesli ve cevizli ekmek tarifi, en güzel örneklerden. Yeşil zeytin ve peynir ile lezzetlenen bu tarife bayılacaksınız! 

Sofradakileri Şaşırtacak Bir Lezzet: Parça Çikolatalı Top Çörekler 

mayalı çörek

Klasik tarifleri herkes yapabilir... Siz ise zor olanı arıyorsunuz! Kendinizi zorlamak, farklı bir tarif denemek istiyorsunuz. O zaman, sıradaki lezzet tam size göre. İki adet birbirinden lezzetli ürünü, çikolata ve çöreği bir araya getirdik. Parça Çikolatalı Top Çörekler Tarifi, herkese parmak ısırtacak bir tarif oldu. Bu lezzetli çörek 70 dakikada hazırlanıyor. Evet, biraz uzun! Ancak adımları takip ederseniz hemen bitirebilirsiniz. Pişmesi için ise yarım saat yeterlidir. Bu tarifte, Pakmaya Instant Maya kullanılmıştır. 

Nefis Bir Pizza Hamuru! 

mayalı pizza

Şimdiye kadar göz ettiğimiz mayalı tarifler, çoğunlukla çay saatlerine eşlik edecek özellikteydi. Ancak bu sizi yanıltmasın! Mayalı karışımlar pekala ana yemeklerde de tercih edilebilir. Nasıl mı? Tabii ki akıllıca hazırlanmış tariflere şans vererek. Ege Otlu ve Taze Peynirli Pizza Tarifi, hem öğle hem de akşam yemeklerinin yeni favorisi olmaya geliyor. Ege’nin müthiş lezzetleri bu pizzada buluştu. Roka, ebegümeci, zeytinyağı ve domates; “Hiç böylesini yemedim” diyeceğiniz bir pizzayı sizlere getiriyor. Hamurunda kullanılan Pakmaya Ekşi Mayalı Ekmek Harcı sayesinde, basit bir pizza enfes bir lezzete dönüşüyor.