Günü kurtaran, sofraları şenlendiren, beslenme çantalarının vazgeçilmezi, dışarı çıkarken ne olur ne olmaz diye çantaya atılan anne eli değmiş lezzeti ile dikkat çeken poğaçalar her ülkenin mutfağında yer alıyor. Ülkelere göre tüketim şekli ve zamanı değişse de poğaçalar evde yapıldığı zaman sağlıklı atıştırmalıklar olarak çok sık tercih ediliyor.
Durum böyle olunca da yaratıcı ustalar birbirinden farklı poğaça şekilleri ile mutfakları ve sofraları şenlendiriyor. Yaratıcı poğaça şekilleri ile farklı lezzetler elde etmek hem mutfakta zaman geçirmekten keyif alanların hem de sofraya oturduğu zaman şaşkınlık yaşamaktan mutluluk duyanların dikkatini çekiyor.
En çok yapılan hamur işleri arasında yer alan poğaçalar ile ilgili pratik bilgiler mutfakta gerçekten çok işinize yarayabilir. Klasik istiridye, ay çöreği ya da küre görünümlü poğaça şekilleri yerine birbirinden ilginç ve merak uyandıran poğaça şekilleri ile misafirlerinizi şaşırtabilirsiniz.
Poğaça hamurunu bezelere halinde ayırın. Bir bezeyi yuvarlak olacak şekilde merdane ya da oklava yardımı ile açın. Elde ettiğiniz yuvarlağın ortasına poğaçanın iç malzemesini koyup bohça haline getirin ve yuvarlayın. Elde ettiğiniz yuvarlağın ortasından biraz boşluk bırakacak şekilde başlayarak bıçakla kesikler atın. Oluşan dilimleri burgu haline getirin. Bu şekilde poğaçalarınız çiçek gibi gözükecek.
Poğaça hamurunu yuvarlak şekilde açın, yarısına iç malzemeyi koyup katlayın. Kalan yarısını bıçakla şeritler halinde kesin ve Diğer yarının üzerine katlayın.
Poğaça hamurunu oval şekilde açın. Kenarına harç koyup katlayın. Açıkta kalan hamuru da üzerine katlayın. Daha düzgün bir silindir elde edinceye kadar hamuru elinizle yuvarlayın. Silindir şeklindeki poğaçayı hilal şekline alacak şekilde kenarlarından içe doğru katlayın.
Poğaça hamurunu yuvarlak şekilde açın. Yuvarlağın ortasında boşluk kalacak şekilde 4 eşit parça elde etmenizi sağlayacak kesikler açın. Elde ettiğiniz her üçgenin ortasına harç koyun. Üçgenleri kenarlarından birleştirin. Sonunda 4 adet içi harç dolu daireyi hamurun ortasında bir araya getirin.
Hamur bezesinin ortasına bir çay bardağı koyup bastırın. Kenarlardan çıkan hamurları önce 4 eşit parçaya sonra her parçayı 3 eşit parçaya olmak üzere toplamda 12 parçaya ayırın. 12 parçayı tek tek burgu haline getirip 2’li grup şekilde birleştirin. Çay bardağını kaldırdıktan sonra kalan boşluğa harcınızı koyun.
Hamuru oval şekilde açın. Kenarına harcı koyup yarısını katlayın. Açık kalan kısmı orta kalınlıkta şeritler elde edecek şekilde kesin. Şeritleri katladığınız kısmın üzerinde örgü oluşturacak şekilde katlayın.
Poğaça hamurunu yuvarlak olarak açın. Ortasında harç koyacağınız boşluğu ayırıp çeyrek dairelere bölün. Her daire dilimini harcın etrafına gül yaprağı gibi gözükecek şekilde sarın. Dikkat çekici poğaça şekilleri arasında yer alan gül poğaçaya renk katmak isterseniz yaprak olacak parçaların üzerine domates sosu sürebilir ya da salam dilimleri koyabilirsiniz.
Poğaça hamurunu yuvarlak şekilde açın. Hamurun yarısını çoklu bıçakla ya da tek tek ince şeritler halinde kesin. Şeritlerin bitme noktasına harcı koyun, hamurun kesilmemiş kısmından başlayarak katlayın. Sonra yaptığınız ruloyu hilal şekline getirin.
Hamuru açın, kenarlarında büyük bir kare elde edecek şekilde kesin. Karenin üzerinde 4 adet şerit kesin, bu şeritleri şekilli bıçaklarla da keserek farklılık elde edebilirsiniz. Karenin ortasına çapraz gelecek şekilde harcı koyup uçlarından katlayın. Dilerseniz Katladığınız uçlar altta kalacak şekilde hilal şeklinde bükün.
Hamuru açın, ortasına harç koyup kapatın. Güzelce yuvarlayın ve üzerine elma dilimleyici ile bastırın. Kolay elde edilen poğaça şekilleri arasında öne çıkan bu tarifte şekil verirken zorlanmayacaksınız.
Poğaça şekilleri hakkında çeşit çeşit öneriden sonra bu muhteşem şekillere sahip poğaçaların nasıl daha lezzetli olacağı ile ilgili ipuçları verebiliriz.
Poğaçalarınızın pofuduk olması için yapmanız gerekenler;
Tüm bu püf noktalarını yerine getirdiğiniz zaman hem lezzeti hem de şekli ile dikkat çeken poğaçalar yapmış olacaksınız.