Hep aynı tatlıları yemekten, aynı ikramlıkları sofrada görmekten sıkılmadınız mı? Bugün çay saati için farklı bir şeyler yapmaya ne dersiniz? Sizlere önerimiz tarta bir şans vermeniz! Bu özgün lezzet ile repertuarınıza yepyeni bir tarif ekleyebilirsiniz. Yiyen herkes bayılacak! Tart hamuru yapmanın incelikleri ve evde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz bir tart tarifi karşınızda.
Tart, turta, pay, tartolet…. Hepsi de birbirine ne kadar benziyor, öyle değil mi? Peki, tüm bu terimlerin arasındaki fark tam olarak nedir? Gelin, tart hamuru yapımına ve nefis tart tarifine geçmeden önce bu durumu bir açıklığa kavuşturalım.Öncelikle yazımızın ana konusu tart ile başlayalım. Ülkemizde pek yaygın olmayan bir yiyecek tart. İsmi, Fransızca “tarte” kelimesinden geliyor. Ancak Avrupa ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri’nde sevilerek tüketiliyor. Üzeri bol malzemeli olan tart hamuru taban kısmında incelen bir tatlıdır. Kimi zaman içinde beyaz et ya da koyu yeşil yapraklı sebzelerle yemek kıvamında da yapılabilir. Onu bir çeşit pizza gibi düşünmek mümkün.
Tartolet, tart hamuru daha küçük boyutlarda kesilerek elde ediliyor. Kıtır kıtır olan bu tart hamuru, bol bol meyve ve kimi zaman da parlak bir görüntü için jöle ile servis ediliyor.
Gelelim turtaya… Turta da tart hamuru gibi ince hamurdan yapılıyor. Kenarları onu bir kap formuna getiriyor, üzeri kimi zaman tamamen kimi zaman şeritler halinde kapalı oluyor. Turta kelimesinin kökeni ise İtalyanca’dan… İtalyanca kek kelimesinin karşılığı olan “torta”dan geliyor. Pay ya da İngilizce yazılışı ile “pie” ise, turtanın farklı bir şekilde adlandırılmış hali…
İsim konusunu hallettiysek, şimdi tart hamuruna geldi sıra! Tart hamuru, az malzeme ile yapılan ancak çok dikkat ve emek isteyen bir hamur türüdür. Böyle dememiz sizi yanıltmasın, yapması son derece basittir. Sadece bir iki noktaya mutlaka dikkat etmek gerek.
Tuz
Soğuk Tereyağı
Pakmaya Pudra Şekeri
Pakmaya Vanilin
Yumurta Un
Bu temel malzemelerin miktarları, yapacağınız tartın boyutuna göre değişir. Eğer tartolet yapacaksanız çok daha az malzeme kullanmanız gerekir. Eğer büyük ve tek bir tart yapmak istiyorsanız malzeme miktarını ona göre ayarlamalısınız.Yapacağınız tartın iç malzemelerine göre tart hamuruna parça çikolata ya da limon veya portakal kabuğu ekleyebilirsiniz.Tartı pişirirken dikkat etmeniz gereken nokta, pişirirken üzerine ağırlık yapacak bir şeyler koymanız olacaktır. Böylece hamur kıvamını alırken, tartın şekli bozulmaz. Ayrıca tartınızı fırına atmadan önce hamurun üzerini çatal ile 7-8 yerinden delerek de şeklinin bozulmasını önleyebilirsiniz.
Tartın en klasik malzemelerinden bir tanesi de elmadır. Elmalı tart, en lezzetli tatlılar arasında yer alır. Bu tarif ile tatlı menünüzde harika bir değişim gerçekleştirebilirsiniz!
1.5 su bardağı buğday unu (250 g)
1 çay bardağın Pakmaya Pudra Şekeri (75 g)
100 g tereyağı
Buzdolabından yeni çıkmış 1 yumurta
1 paket Pakmaya Şekerli Vanilin
1 tatlı kaşığı rendelenmiş portakal kabuğu
2 adet büyük boy elma
1 yemek kaşığı limon suyu
1 yemek kaşığı tereyağı
1 şu bardağı toz şeker (160-170 g)
1 çay kaşığı toz tarçın
1.Adım: Unu ve Pakmaya Pudra Şekeri’ni bir karıştırma kabında eleyip harmanlayın. Soğuk ve küp şeklinde kestiğiniz tereyağını ekleyin. Parmak uçlarınızla karıştırarak kum haline getirin.
2. Adım: Bu karışımın üzerine yumurtayı, rendelenmiş portakal kabuğunu, şekeri ve Pakmaya Şekerli Vanilin’i ilave edin. Tekrar yoğurun.
3.Adım: Hamurun üzerini örtüp buzdolabında 1 saat dinlendirin.
4.Adım: Hamuru buzdolabından alın, oda ısısında 10 dakika bekletin. Üçte birini daha sonra kullanmak üzere ayırın. Kalan hamuru iki yağlı kağıt arasında merdane yardımı ile açın.
5.Adım: Yağlanmış tart kalıbın içine ve kenarlarını da kaplayacak şekilde, merdane ile açtığınız tart hamurunu yayın.
6.Adım: Tart hamuru fırında pişerken kabarmaması için çatalla tabanını tamamen delmeyecek şekilde delikler oluşturun.
7.Adım: Tart hamurunu önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında, 20 dakika pişirin. Fırından alın, üzerindeki hububatları alın. Pişen tart hamurunu ızgara tel üzerine alarak soğumaya bırakın.
1.Adım: Elmaları soyup küp şeklinde kesin. 1 tatlı kaşığı limon suyu ilave edilmiş suda 10 dakika bekletin.
2.Adım: Yapışmaz yüzeyli bir tavaya tereyağını, şekeri ve tarçını aktarın. Köpük köpük olmaya başlayınca süzdüğünüz elmaları ilave edin. Birkaç taşım kaynayınca ateşi kısın. 5 dakika bu şekilde pişirin. Tart dolgunuz hazır!
1.Adım: Elde ettiğiniz tart dolgusu tart hamurun içine eşit dağılacak şekilde yayın.
2.Adım: Daha önceden ayırdığınız 1/3’lük hamur ile hazırladığınız şeritleri dolgunun üzerine kafes şeklinde birleştirerek tamamlayın.Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında, 20 dakika daha pişirin. Üzeri kızardı mı, tamamdır!
3.Adım: En son aşama olarak da küçük bir kasede su ile inceltilmiş kayısı reçelinden fırça yardımı ile sürün. Dilerseniz servis etmeden önce üzerine Pakmaya Pudra Şekeri serpin, Pakmaya Krem Şanti ile süsleyin. Afiyet olsun!