İlk olarak Mısırlılarla başlamış olan ekşi mayanın serüveni, bugün yüzlerce mutfakta pişen mis kokulu ekmeklerle devam ediyor. Mutfağında enfes lezzete sahip mis kokulu ekmekler hazırlamak isteyenlerin ise ekşi mayalı ekmek yapımı konusunda bilgi sahibi olması büyük önem arz ediyor.
Bu doğrultuda biz de doyumsuz tatların yaratıcısı Pakmaya Mutfağın Yıldızı olarak, binlerce yıllık ekşi mayalı ekmek geleneğini sofralarınızla yeniden buluşturabilmek için ekşi mayalı ekmek yapımı ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi bir araya getiriyoruz.
İçeriğimize göz attıktan sonra sizlerle paylaşmış olduğumuz adımları dikkatle uygulayarak siz de mis gibi, enfes kabarmış, çıtır çıtır lezzetli ekmekler hazırlayabilirsiniz...
Ek olarak ekşi maya ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek isterseniz Ekşi Maya Nedir? En Lezzetli Ekşi Mayalı Tarifler başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.
Normal şartlarda büyük emek isteyen mayalı ekmek yapımı, mayanın uzmanı Pakmaya’nın evde enfes ekmekler yapabilmenizi sağlamak için özel olarak geliştirdiği mayalar ve mayalı harçlar ile çok daha pratik hale geliyor.
Yapacağınız ekmek çeşidine göre Pakmaya Ekşi Mayalı Esmer Ekmek Harcı ya da Pakmaya Ekşi Mayalı Beyaz Ekmek Harcı’nı tercih ederek mükemmel görünen pofuduk ekmekler hazırlamak da sizin için artık oldukça kolay.
Malzeme miktarına dikkat edip uygulama aşamalarına sadık kaldığınızda ortaya çıkan sonucun hem sizi hem de ev halkını gerçek anlamda memnun edeceğinden hiç şüpheniz olmasın.
Dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan adım adım ekşi mayalı ekmek yapımı ile ilgili bilmeniz gerekenleri sıralayalım.
1. Adım: İlk olarak ekşi mayalı ekmek yapımında kullanacağınız malzemeleri bir araya getirmeniz gerekiyor. Bunun için 500 g buğday unu, yaklaşık olarak 300-330 ml ılık su, 2 çay kaşığı tepeleme tuz, bir paket Pakmaya Ekşi Mayalı Esmer Ekmek Harcı ya da Pakmaya Ekşi Mayalı Beyaz Ekmek Harcı ve 1 yemek kaşığı zeytinyağına ihtiyacınız var.
2. Adım: Malzemelerinizi hazırladıktan sonra ise ilk olarak buğday ununu eledikten sonra hamurunuzu yoğuracağınız kabın içerisine dökün. Ardından üzerine ekşi mayalı ekmek harcının tamamını ilave etmeniz gerekiyor.
3. Adım: Malzemelerin tümünü kaşıkla iyice karıştırdığınızdan emin olduktan sonra üzerine zeytinyağı ve ölçülü suyu kontrollü olarak ekleyin. Suyu birden ilave ederseniz hamurunuz birden yayılabilir bu da iç gözeneklerinin büyümesine neden olur.
4. Adım: Ardından birbiriyle tam anlamıyla bütünleşmiş ve pürüzsüz görünen bir hamur elde edene kadar karışımınızı yaklaşık 10 dakika boyunca iyice yoğurun. Sonrasında hamurun üzerini temiz bir örtüyle örtün ve mayalanmak üzere bir süre bu şekilde oda sıcaklığında bekletin.
5. Adım: Yaklaşık 40 ile 60 dakika sonra hamurunuzun hacmi iki katına çıkarak mayalanmış olacaktır. Bundan sonraki aşamada ise hazırlamış olduğunuz hamuru 2 dakika daha yoğurun ve şekil verin.
6. Adım: Sonrasında şekillendirdiğiniz hamur parçalarının yapışmaması için fırın tepsisinin üzerine bir miktar un serpin ve hamurları buraya alın. Yaklaşık olarak 40 ila 60 dakika boyunca burada bekletin.
7. Adım: Ekmek hamurunuz ikinci kez mayalanmaya devam ederken fırınınızın alt rafına içi su dolu bir kase koyarak fırının ısısını 210 dereceye ayarlayın. Mayalanırken kabaran ekmek hamurunun üzerine 1 santimetrelik çizikler atın ve tepsiyi fırının orta rafına yerleştirin.
8. Adım: Ekmekleri 10 dakika boyunca 210 derecede pişirdikten sonra fırının ısısını 180 dereceye düşürerek 30 - 40 dakika daha pişirin. Kabuğu iyice kızardıysa ekmekleriniz pişmiş demektir.
9. Adım: Piştikten sonra ekmekleri tepsiden alarak üzerini temiz bir bezle örtün ve soğumaya bırakın. Çıtır çıtır ekmekleriniz hazır, afiyet olsun!
Artık ekşi mayalı ekmek yapımı konusuna dair bilmeniz gereken temel noktalara hakimsiniz. Hazırladığınız ekşi mayalı ekmeği farklı tatlarla zenginleştirmek ve sofranızı çeşitlendirmek isterseniz Püf Noktaları İle Lezzetine Doyamayacağınız Ekşi Mayalı Ekmek Tarifleri başlıklı içeriğimizden ilham alabilirsiniz.