8 KİŞİLİK
HAZIRLAMA 30-35 DK
PİŞİRME 15 DK

Saray Aşuresi Tarifi

Saray aşuresi tarifini Pakmaya Mutfağın Yıldızı sizin için paylaştı. En kolay, en lezzetli farklı aşure tarifleri mutfaginyildizi.com'da.

Sadece lezzeti ve besleyici özellikleriyle değil, manevi anlamda sahip olduğu değerlerle de öne çıkan aşurenin farklı tatlar sunan birçok türü vardır. Genellikle muharrem ayının onuncu gününe denk gelen tarihte yapılarak komşu ve akrabalara dağıtılan aşure, diğer günler için de lezzetli, hafif ve doyurucu bir tatlı seçeneği sunar. Aşurenin tarifinde birçok bakliyat, meyve ve tahıl çeşitleri yer alır. Bu malzemeler arzu edildiği gibi değiştirilerek farklı tatlar yakalanabilir. Aşurenin içine katılan malzemeler gibi hazırlanışı da çeşitli tariflere göre değişiklik gösterebilir. Benzersiz tadıyla öne çıkan Saray aşuresi Osmanlı’dan günümüze ulaşan bir tatlı olarak hazırlanması kolay ve pratik bir tariftir. Eğer farklı lezzetler ve tarifler denemekten hoşlanıyorsanız saray aşuresi tam size göre bir seçenek sunar. İçeriğinde bulunan süt tatlıya muhallebi kıvamı kazandırır. Bu kıvamı sayesinde de benzerlerinden ayrılan saray aşuresi her mevsim için besleyici ve hafif bir tatlı seçeneği sunar. Diğer aşure tariflerine göre daha az malzeme ile hazırlanan bu tatlıyı ailenize ve misafirlerinize ikram ederek mutfaktaki maharetinizi gösterebilirsiniz. Saray aşuresinin damakta bıraktığı kalıcı ve eşsiz tadı ile beğeni toplayabilirsiniz. 

Saray Aşuresi Tarifi İçin Malzemeler

Aşure tariflerinde yer alan malzemeler farklı geleneklere ve yörelere göre değişiklik gösterebilir. Birçok farklı türde malzemeyi bir arada bulunduran aşure, istediğiniz gibi eklemeler yapmanıza olanak veren bir tatlıdır. Geçmişten günümüze doyumsuz lezzetiyle ulaşan saray aşuresi ise geleneksel tariflerden oldukça farklı olan malzeme seçenekleri ve hazırlanış şekli ile dikkat çeker. Saray aşuresi tarifi için kullanılan malzemeler her evde bulunan kuru meyve ve kuruyemiş çeşitlerinden oluşur. Malzemeler arasında bulunan süt, tarifin yaz aylarında da rahatlıkla tüketilebilecek hafif bir tatlı olmasını sağlar. Aşurenin üzerini süslemek için kullanılan malzemeleri tamamen damak zevkinize göre belirleyebilirsiniz. Süslemede kullanılan kuru meyveler tatlının lezzetini katlarken sağlık açısından da sayısız fayda barındırır. Her aşure tarifinde mutlaka bulunan nar taneleri mayhoş tadıyla bu tatlının şekerini de dengeleyerek hoş bir lezzet sağlar. Yine aşurenin üzerine ekleyeceğiniz ceviz ve Antep fıstığı içi gibi kuruyemiş çeşitleri besin değeri yüksek malzemeler arasında bulunur. Dilerseniz bu kuruyemiş çeşitlerine fındık ya da badem gibi eklemeler yaparak daha zengin bir tada ulaşabilirsiniz. Tarifi hazırlarken kullanacağınız Pakmaya Şefkrema ise aşurenin hem kıvamını hem de lezzetini artıran bir ürün olarak vazgeçilmezler arasında yer alır. Tamamen bitkisel olan ve süt proteini içeren Pakmaya Şefkrema, şeker ilavesiz içeriğiyle de enfes lezzetlere ulaşmak için gerekli olan özellikleri size sağlar. İçine eklendiği tariflere lezzetin yanı sıra yoğunluk katan bu şefkreması sayesinde saray aşuresini de pratik bir şekilde arzu edilen kıvamda hazırlayabilirsiniz. Kullanılan malzemeler bakımından hesaplı bir seçenek sunan saray aşuresi kolay yapılış şekliyle de kendiniz, aileniz ya da misafirleriniz için pratik bir tatlı hazırlamanız gerektiğinde imdada yetişir.

Saray Aşuresi İçin Malzemeler

Kolaylıkla temin edebileceğiniz 8 kişilik saray aşuresi malzemeleri şunlardır:

  • 1 litre süt (Yaklaşık 5 su bardağı)
  • 4 yemek kaşığı un (Kaşığın tepeleme doldurulması gerekir)
  • 1 su bardağı şeker (Yaklaşık 175 gram)
  • 3-4 yemek kaşığı toz Hindistan cevizi 
  • 200 ml Pakmaya Şefkrema
  • 100 gram çekirdeksiz kuru üzüm 
  • 4-5 adet kuru kayısı
  • 1 çay bardağı iri çekilmiş Antep fıstığı içi
  • 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz içi
  • Nar
  • Kuş üzümü

Saray aşuresini hazırladıktan sonra üzerini süsleme sırasında bu malzemelere ek olarak dilediğiniz kuruyemiş ve kuru meyve çeşidini kullanabilirsiniz. Bu şekilde kendiniz ve sevdikleriniz için farklı tat alternatifleri sağlayabilirsiniz.  

Saray Aşuresi Nasıl Yapılır?

Gerekli malzemeleri temin ettikten sonra saray aşuresi nasıl yapılır sorusunun yanıtını merak edebilirsiniz. Hazırlanışı oldukça pratik ve basit olan saray aşuresinin yapımı pişirilme süresiyle beraber yaklaşık 30-35 dakikanızı alır. 

  1. Öncelikle kuru üzümlerin saplarını ayıkladıktan sonra şişmesi için sıcak suda beklemeye bırakın. Aynı şekilde kuru kayısıların da sıcak suda bekletilmesi gerekir. B
  2. Bu arada sütü, unu, toz Hindistan cevizini ve şekeri genişçe bir tencereye alarak iyice karışana kadar çırpın.
  3. Ocağın altını yakın ve bu karışımın olduğu tencereyi ocağa yerleştirerek kısık ateşte aşureyi muhallebi kıvamına gelene dek pişirin. Bu işlem sırasında tencerede bulunan malzemeleri uygun kıvama gelmeleri için sürekli karıştırmayı unutmayın.
  4. Tencereyi ateşten almadan önce Pakmaya Şefkrema’yı bu karışıma ekleyin. Kremanın malzemeyle iyice bütünleşmesi için karıştırdıktan sonra aşureyi 1-2 dakika daha pişirip ocaktan alın. 

Böylelikle fazla zaman almadan kolay bir şekilde saray aşuresini hazırlanmış olur. Geriye kalan aşureyi servise hazır hale getirmek için süslemektir. 

Bunun için tatlıyı servis kaselerine dağıtın. Üzerini küp küp doğradığınız ve suda beklektiğiniz kuru kayısı ve kuru üzüm; iri çekilmiş ceviz ve Antep fıstığı içi, dolmalık fıstık, kuş üzümü ve narla arzu ettiğiniz şekilde süsleyerek aşureyi servise hazır hale getirebilirsiniz. 

Süsleme malzemelerini isteğiniz ve damak zevkiniz doğrultusunda değiştirerek kullanabilirsiniz. Örneğin, ceviz içi yerine fındık kullanmayı deneyebilirsiniz. Doğranmış tuzsuz çiğ badem de saray aşuresine çok yakışan lezzet alternatifleri arasında bulunur. Yine aynı şekilde saray aşuresi üzerine serpeceğiniz tarçın hem tat olarak hem de şekeri dengeleyen faydalı ve sağlıklı bir baharat olarak tatlıya eşlik eder. Tarçının enfes aroması ise aşureye iştah açıcı bir özellik katar. Farklı malzemeleri kullanarak süsleyebileceğiniz saray aşuresini ikram ederken değişik damak zevklerinin yanı sıra hoş bir görünüm sağlayarak göze de hitap eden sunumlar yaratabilirsiniz.  

Saray Aşuresi Nasıl Servis Edilir?

Saray aşuresini isterseniz ocaktan aldıktan bir süre sonra ılık olarak tüketebilirsiniz. Özellikle tatlının ferahlatıcı etkisinden faydalanmak için buzdolabında soğutarak tüketmek daha uygundur. Muhallebi kıvamında olan yapısıyla diğer tariflerden ayrılan tatlı bu şekilde ideal görünümüne ve lezzetine kavuşur. Saray aşuresi içinde kullanılan malzemelerden dolayı besleyici ve doyurucu bir tatlıdır. Pratik bir şekilde hazırlayabileceğiniz bu tatlıyı tek başına olduğu gibi yanına farklı lezzetler ekleyerek de ailenize ya da misafirlerinize sunabilirsiniz. Aşurenin şekerli tadıyla uyum yakalamak için tuzlu çeşitlerini tercih edebilirsiniz. Poğaça, börek ve tuzlu kurabiyeler tatlıyla ikram etmek için en uygun seçenekler arasında yer alır. Saray aşuresinin yanına içecek olarak yine Osmanlı saraylarında hazırlanan şerbet çeşitlerini deneyebilirsiniz. Fazla şekerli olmayan meyve şerbetleri aşurenin tadıyla uyum sağlayarak hoş bir lezzet sağlar. Aynı şekilde bitki ve baharatlardan oluşan hafif şerbetler de saray lezzetlerini bir arada sunmanızı sağlar. Eski zamanlarda şifa kaynağı olarak görülen tarçın şerbeti ise şekeri dengeleyici özelliği sayesinde saray aşuresiyle beraber ikram edilebilecek en uygun içecekler arasında yer alır. Tatlıyı yaz aylarında ikram ederken yanına ekleyeceğiniz dondurma çeşitleri de hafif ve ferahlatıcı bir alternatif olur. Özel günlerinizde ve toplantılarınızda hazırladığınız yemeklerden sonra saray aşuresini tek başına da tatlı olarak servis edebilirsiniz. Bu şekilde misafirlerinize tatlının eşsiz lezzetini tek başına deneme fırsatı sunabilirsiniz.