Acıbadem kurabiyesi, pek çoğumuzun çocukluğundan hatırladığı lezzetlerden bir tanesi… Geleneksel Türk mutfağının en sevilen tatlılarından bir tanesi olan Acıbadem kurabiyesi, yıllara meydan okuyan klasik tarifi ile karşınızda!
Acıbadem kurabiyesi, Türk mutfağının klasik tatlılarından bir tanesidir. Bisküvi mantığındaki bu kurabiye, badem, şeker ve yumurta beyazının muhteşem birleşimi ile ortaya çıkar. Yapı itibariyle, Fransız mutfağının favorilerinden makarona benzetilmektedir. Ancak tiryakileri, acıbadem kurabiyesinin, dünyaca ünlü makarondan çok daha lezzetli olduğunu savunmaktadır.Oldukça tatlı olan bu kurabiyeye, neden “Acı”-“Badem” denildiğini merak ettiniz mi? Acıbadem kurabiyesi, ismini üzerine yerleştirilen bir adet acı bademden alır. Bu bademin varlığı, aslında oldukça tatlı olan bu kurabiyeye bu ismi vermiştir.Bu muhteşem lezzetin ismine dair başka bir hikaye de tarihten geliyor…
Acıbadem kurabiyesinin tarihi, Osmanlı Devleti’ne kadar dayanmaktadır. Padişah I. Murat’ın bu tatlıyı çok sevdiği bilinmektedir. Hatta kimi kaynaklarda, bu efsane kurabiyeye ismini veren kişinin de I. Murat’ın ta kendisi olduğu iddia edilmektedir.
Rivayete göre, Edirne ilini başkent yapan I. Murat, bir sefer dönüşünde sarayın kapısında aşçıbaşı Şekerci Hacı tarafından karşılanır. Padişahına badem ile elde ettiği iki lezzeti birden sunan Şekerci Hacı, bu isimsiz lezzetlere isim verme lütfunu padişaha bırakır. Sunduğu lezzetler, bugün bildiğimiz isimleriyle badem ezmesi ve acıbadem kurabiyesidir. Padişah I. Murat, acıbadem kurabiyesine, aşçısından yola çıkarak “Hacıbadem” ismini verir. Zamanla baştaki H harfi yitip gider ve geriye acıbadem kalır. İsmi nereden geliyor olursa olsun, acıbadem kurabiyesi kültürümüzde önemli bir yer tutuyor.
Türkiye coğrafyasındaki tüm halkların sofrasından geçmiş bir tatlıdır acıbadem… Ermenilerin cenaze törenlerinde gelenlere ikram edilir, hayatın içinde tatlı ve acı bir arada demek ister gibi… Kıbrıs’ta düğünlerde yenmektedir ve pastiş diye anılmaktadır. Kısacası acıbadem kurabiyesi kültürümüzün ayrılmaz bir parçasıdır.
Pek çok kurabiye, yapılışının üzerinden birkaç gün geçmesine rağmen yine de yenebilir. Hatta kimileri kurabiyelerdeki hafif bayatlamanın ayrı bir lezzet kattığını düşünmektedir. Ancak durum, acıbadem kurabiyesinde tam tersidir. Bayatlamış hali sertleşen ve yemesi zorlaşan acıbadem kurabiyesi, en güzel tazeyken yenir. Bu nedenle eğer evde acıbadem kurabiyesi yapacaksanız, mutlaka yiyebileceğiniz kadar yapın.
Acıbadem kurabiyesi, favori sıcak içeceğiniz ile harika gider. İyi demlenmiş tavşan kanı çay ile akşamüstü ikindi kahvaltısında bu lezzeti yiyebilirsiniz. Gece acıktınız mı, ballı süt ile uykusuzluğunuza eşlik eder. Kendinizi ödüllendirmek istediğinizde, ancak klasikleşmiş çikolatalı tatlıların size yeterli gelmeyeceğini hissettiğinizde acıbadem kurabiyesi yanınızdadır.
2.Adım: Yumurta beyazlarını ve 1 çay bardağı şekerin yarısını mikser yardımı ile köpük köpük olana dek yaklaşık dakika boyunca çırpın.
3.Adım: 1 çay bardağı unu ve 1 paket Pakmaya Hamur Kabartma Tozu’nu ayrı bir kapta harmanlayın. Bu harmanın üzerine kalan tüm malzemeyi ekleyin.
4.Adım: Şimdi işin en dikkat isteyen noktasına geldik! Bu iki malzemeyi özenle karıştırmanız gerek. Ancak bunu yaparken, köpüklü yumurta karışımını söndürmemeye dikkat etmeniz gerekiyor. Yani spatula yardımı ile alttan üste doğru havalandırarak her iki malzemeyi yavaşça birbirine yedirebilirsiniz.
5.Adım: Hazırladığınız acıbadem kurabiyesi hamurunu sıkma torbasına aktarın. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak sıkın, üzerlerine de birer adet badem yerleştirin.10-12 dakika kadar pişirin. Soğuduktan sonra servis edebilirsiniz.