İçi akışkan çikolata lezzeti, dışı puf puf yumuşacık kek… Evet, doğru bildiniz; sözünü ettiğimiz baştan çıkarıcı suflenin ta kendisi! Hem görünümüyle hem de lezzetiyle büyüleyen sufle yapımı ile de en çok merak edilen tatlı çeşitleri arasında birinciliğini her daim koruyor.
Kimileri sufle yapımının zor olduğunu düşünse de aslında bu enfes tatlının lezzet sırrı, dikkat edilmesi gereken detaylara mümkün olabildiğince özen göstermek.
Doyumsuz tatların yaratıcısı Pakmaya Mutfağın Yıldızı olarak sizlerle paylaştığımız önemli noktalara dikkat ettikten sonra herkesi mest edecek harika sufleler hazırlamaya hazır olun!
Çikolata krizinizi dindirmek için fazla vaktiniz yoksa, beyaz çikolata aşığıysanız ve hızlıca lezzetli mi lezzetli bir çikolatalı tarif hazırlamanız gerekiyorsa hiç kuşkusuz olabileceğiniz en doğru yerdesiniz. İşte tam kıvamında beyaz çikolatalı sufle yapımı için uygulamanız gereken aşamalar!
Tam kıvamında yumuşacık sufleler hazırlamak için ilk adımınız elbette ihtiyacınız olan malzemeleri bir araya getirmek ve ölçülerine sadık kalmak olmalı.
Beyaz çikolatalı sufle tarifini hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler ise yalnızca 4 yumurta, 5 yemek kaşığı toz şeker, 150 ml sıcak süt, 40 g tereyağı, 2 yemek kaşığı un, 1 paket Pakmaya Şekerli Vanilin ve tabii ki Pakmaya Beyaz Pul Çikolata.
Bu adımda, ilk olarak yumurtaların sarısını ayırarak geniş bir kabın içerisine alın ve iyice çırpın. Köpük köpük olduktan sonra toz şekerin bir bölümünü ekleyin ve yumurtaların rengi biraz açılana dek çırpmayı sürdürün. Ardından unu da ekleyerek bir süre daha çırpın.
Sonrasında başka bir kâsenin içerisine sıcak sütü ve tereyağını ilave edin ve yağ eriyene dek karıştırmaya devam edin.
Son olarak ilk hazırlamış olduğunuz karışımın içerisine tereyağı ve süt karışımını yavaş yavaş ekleyin, ardından da Pakmaya Şekerli Vanilin’i ilave ederek iyice karıştırın.
Malzemelerinizin bir kısmını karıştırdıktan sonra sıra geldi ısıtmaya. Karıştırmış olduğunuz malzemeleri uygun boyutta bir tencerenin içine alın ve kısık ateşte karıştırarak pişirin. Koyu bir hafif katı bir kıvam elde ettikten sonra tencereyi ocağın üzerinden alın ve soğuması için oda sıcaklığında bekletin.
Önceki adımlarda zaten malzemelerin bir kısmını karıştırıp ısıtmıştınız. Şimdiki aşamada ise kalan toz şekeri ve yumurtaların beyazlarını başka bir kabın içerisine alarak mikser yardımıyla çırpmanız gerekiyor. Yumurta aklarının beyaz ve köpüklü bir kıvama geldiğini görene kadar çırpabilirsiniz.
Eğer bundan önceki adımları eksiksiz uyguladıysanız şu an elinizde yumurta sarısından ve yumurta akından oluşan iki ayrı karışım var demektir. Bu aşamada soğumak üzere beklettiğiniz yumurta sarılarından oluşan karışımın içerisine daha sonra hazırlamış olduğunuz yumurtaların aklarından oluşan karışımı yavaş yavaş ilave edin.
Bu esnada homojen bir karışım elde etmeniz çok önemli. Bu yüzden alttan üste doğru karıştırarak yedirebilirsiniz.
Sufle yapımı ile ilgili bilmeniz gerekenleri anlattığımız içeriğimizde adım adım sona yaklaşıyoruz. Kullanacağını sufle kalıplarınızın içini ilave edeceğiniz harcın yapışmaması için tereyağı ile yağlayın ve üzerine toz şeker serpin.
Sonrasında, hazırlamış olduğunuz sufle harcını kalıpların yalnızca ⅔’sini dolduracak şekilde dökün. Üzerine Pakmaya Beyaz Pul Çikolata ilave edin ve son olarak kalan harcı ekleyin.
Sufle kalıplarını daha öncesinde 190 dereceye ayarlamış olduğunuz fırında yaklaşık 10 dakika kadar pişirdikten sonra fırının ısısını 180 dereceye düşürün. Fırının ısısı bu şekildeyken 5 dakika daha pişirin ve fırından çıkarın.
Suflelerin üzerini Pakmaya Pudra Şekeri ile süsleyip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
Sufle yapımında her ne kadar malzemelerin ölçüsüne dikkat etmek ya da tüm aşamaları eksiksiz yerine getirmek önemli olsa da bazen istediğiniz kıvamı tutturamayabilirsiniz. Her daim tam kıvamında sufleler hazırlamak ve herkesin beğenisini kazanmak için ise bazı püf noktaları göz ardı etmemeniz büyük önem taşıyor. Peki nedir bu püf noktalar?
İlk olarak bildiğiniz gibi sufleyi lezzetli kılan şey içi akışkan dışı pofuduk kıvamı. Bunu elde etmek için de harcınıza ekleyeceğiniz yumurtaları bir süre oda sıcaklığında bekletmeniz gerekiyor. Bunun yanı sıra malzemeleri iyice çırpmak da dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta.
Pişirme sıcaklığının ve süresinin doğru ayarlanması da sufle yapımı ile ilgili atlanmaması gereken detaylar arasında yer alıyor. Eğer evinizdeki fırın, tariflerinizi çok hızlı bir şekilde pişiriyorsa suflelerin pişirme süresini de buna uygun olarak ayarlayabilirsiniz. Aksi takdirde sufleniz istediğinizden çok uzak, kek formunda olacaktır.
Buna ek olarak sufleleriniz fırındayken kapağını açarak kontrol etmek yapacağınız en büyük hatalardan biri olacaktır. Pişip pişmediğini fırının camından kontrol edebilirsiniz. Eğer suflelerin üst kısmı hafif kabardıysa bu pişmiş olduğunu gösterir. Ardından fırından çıkararak el emeği göz nuru suflelerinizi afiyetle yiyebilirsiniz!