Fırından yeni çıkmış mayalı yumuşak poğaçaya kimse hayır diyemez. Ağızlara layık, insanı cezbeden mayalı yumuşak poğaça yapmak için farklı yöntemler deneyebilirsiniz. Her tarifin kendine has püf noktaları olsa da mayalı hamur yaparken uygulayabileceğiniz bazı teknikler ile çok daha başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz. Yumuşacık, puf puf, insanı lezzeti ile büyüleyen mayalı yumuşak poğaça yapmak için tek ihtiyacınız olan doğru adımları atmak.
Mayalı yumuşak poğaça yaparken belirli adımlar izlenir. Malzemeleri hazırlamak, hamuru yoğurmak, mayalamak (mayalandırmak) ve pişirmek tüm mayalı yumuşak poğaça tariflerinin ortak noktasıdır. Her aşamada dikkat etmeniz gerekenlere özen gösterdiğiniz zaman en güzel poğaçayı yapabilirsiniz.
Mayalı yumuşak poğaça için kullanacağınız malzemeleri hazırlarken üç farklı noktaya dikkat etmeniz gerekir. Öncelikle tarifte kullanacağınız tüm malzemelerin taze olmasına özen gösterin. Hamuru yoğurmaya başlamadan önce taze malzemeleri dolaptan çıkarın ve oda sıcaklığına gelinceye kadar bekletin. Oda sıcaklığında malzeme kullanmak hamurun kıvamını doğru bir şekilde ayarlamanızı sağlar. Eğer malzemeleri dolaptan çıkardığınız gibi kullanırsanız sonradan sıvılaşacak (yumuşayacak) malzemeler yüzünden hamurun kıvamını tutturamaz ya da fazlaca un koyarak sert bir hamur elde edebilirsiniz. Hamura koyacağınız sıvı malzemelerin de ılık olmasına dikkat edin. Sıvı malzemeleri ılık kullanmak mayalanma sürecinin daha başarılı olmasında oldukça etkilidir. Bu nedenle mayalı yumuşak poğaça tarifini uygularken malzemeler arasında su ve süt varsa bunları ısıtmak ve ılık hale getirmek mayalı yumuşak poğaça tarifinizin daha güzel olmasını sağlar.
Mayalı yumuşak poğaça yapmak için dikkat etmeniz gereken ikinci aşama hamurun yoğurulmasıdır. Hamuru yoğururken mutlaka kuru ve sıvı malzemelerin miktarının dengeli olduğundan emin olun. Eğer başlangıçta yeterince un koymazsanız hamur elinize olduğu gibi yapışır ve hamuru yoğurma süreciniz çok uzar. Sıvı ya da toz malzemelerinizi doğru miktarlarda kullanırsanız, hamurunuzu daha kolay ve kısa sürede hazırlarsınız. Sürenin uzaması da hamurun mayalanmasına olumsuz etki eder. Hamur yoğururken yuvarlayacak şekilde hareket edin.
Önce hamuru yassılaştırın, sonra katlayın sonra döndürün ve bir top haline getirin. Bu hareketlere hamur pürüzsüz hale gelinceye kadar devam edin. Hamur homojen hale gelip güzelce esneyinceye kadar yoğurma işlemini sürdürün. Ortalama olarak 10 dakika yoğurduktan sonra hamuru kontrol edin. Hamurun üzerine parmağınızla hafifçe bastırın. Eğer parmağınızı geri çektiğiniz zaman hamur şeklini geri alıyorsa yoğurma işlemini bitirebilirsiniz.
Mayalı yumuşak poğaça yapmak için hamuru iki kere yoğurmanız gerekir. Hamurun ilk yoğurma işlemi bittikten sonra mayalandırılır. Mayalama işlemi tamamlandıktan sonra hamuru ikinci kez yoğurun. Bu yoğurma işlemi mayalanma esnasında oluşan hava kabarcıklarının ortadan kalkmasını sağlar. Ayrıca hamuru şekillendirmeyi kolaylaştırırken ikinci kez mayalanma için de hazırlanmalı.
Mayalı yumuşak poğaça yaparken kullanacağınız mayayı nasıl kullanmanız gerektiğini bilmiyorsanız hata yapabilirsiniz. Instant maya kullanırken mayayı sadece kuru malzemeler ile karıştırmak yeterlidir. Kuru maya kullanırken tarifte bulunan su ya da süt içerisinde mayayı eritmek ve bir çay kaşığı kadar şeker eklemek gerekir. Yaş maya kullanacaksanız mayanın taze olduğundan emin olmalısınız. Maya taze ise süt içerisinde eritip kabarmasını bekledikten sonra kullanabilirsiniz. Kullandığınız mayayı doğru şekilde hamura eklerseniz en iyi mayalanmayı elde ederek yumuşak poğaçalar hazırlayabilirsiniz.
1.Instant mayayı doğrudan una ilave ederek kullanabilirsiniz.
2.Aktif kuru mayayı ılık su ya da süt içinde 10 dakika bekleterek kabarmasını sağlamalısınız. İsterseniz bir çay kaşığı şeker ilave ederek bekleme süresini kısaltabilirsiniz.
3.Yaş maya kullanacaksanız, mayanın son kullanma tarihini mutlaka kontrol etmelisiniz. Eliniz ile yaş mayayı una ilave edebileceğiniz gibi, su ya da süt içinde eriterek de hamura katabilirsiniz.
Mayalı yumuşak poğaça yapmanın en önemli püf noktalarından birisi de hamurun mayalanmasındır. Mayalanma sürecinde ne kadar dikkatli olursanız elde edeceğiniz sonuç o kadar güzel olur. Hamuru mayalarken hamuru koyduğunuz kabın üstünü nemli bir bezle kapatın. Bu hem hamur kabarınca hamurun beze yapışmasını önler hem de hamurun sıcak kalmasını sağlar.
Hamuru güzelce sarmak, ve ılık bir ortamda bekletmek en verimli sonucu almanızda yardımcı olacak detaylardır. Hamuru doğrudan fırın ya da soba gibi bir ısı kaynağının yanına koymaktan kaçının. Bu pişme sürecinin başlamasına ve hamurun kurumasına neden olabilir. Olabildiğince doğal sıcaklıkta gerçekleşen mayalanma ile oldukça yumuşak bir poğaça yapabilirsiniz. İlk mayalama işlemi yaklaşık olarak 45 dakika sürer. Hamurun yeterince mayalanıp mayalanmadığını kontrol ederek süreyi ayarlayabilirsiniz.
Mayalı yumuşak poğaça yaparken hamuru iki kere mayalamanız etkili sonuç almanızı sağlar. Hamuru yoğurun, mayalandırın, yoğurun, şekillendirin ve tekrar mayalandırın. Tüm süreç bu sıra ile ilerlerse en güzel poğaçayı yapmak için dikkat etmeniz gereken pek çok püf noktayı gerçekleştirmiş olursunuz. İlk mayalanma işlemi bittikten sonra hamuru yoğurup şekillendirin ve üzerine hiçbir şekilde yumurta sarısı, susam ya da çörek otu gibi malzemeler koymadan ikinci kez mayalandırın. İkinci mayalanma işlemi için 10-15 dakika yeterli olur. Mayalamanın başarılı olması için poğaçaları tepsiye belirli aralıklarla dizin. Eğer aralarında belirli bir mesafe olursa poğaçalar tepside de rahatlıkla büyür ve kabarır.
Mayalı yumuşak poğaça için harç hazırlarken harcın çok fazla yağlı ya da sulu olmamasına özen gösterin. Harca koyduğunuz malzemeler arasında domates gibi sulanabilecek yapıda malzemeler varsa harcın suyunu mutlaka süzün. Eğer harcınız çok sulu olursa hamurun yapısını bozar ve ikinci mayalanma işlemi başarılı bir şekilde gerçekleşmez. Mayalı yumuşak poğaça yaparken eğer poğaçanızın harcını önceden hazırlarsanız daha etkili sonuç alırsınız. Harç sıcak olursa hamurun yapısını bozar ve gevşemesine neden olur. Bu da poğaçalarınızın kabarmasına engel olacağı için istemeyeceğiniz bir sonuç almanızı sağlar.
Mayalı yumuşak poğaça yaparken poğaçalarınızın altın rengini almasını istiyorsanız eğer tepside mayalanma işlemi bittikten sonra üzerine erimiş tereyağı, sulandırılmış pekmez ya da yumurta sarısı sürebilirsiniz. Bu malzemeleri sürdükten sonra dilerseniz susam, çörek otu, haşhaş, keten tohumu gibi farklı malzemeler ile poğaçalarınızı süsleyebilirsiniz. Eğer poğaçaların kızarmasını istemiyorsanız sadece yumuşacık olmaları yeterliyse piştikten sonra çok az olmak şartıyla ve bir fırça yardımıyla süt sürebilirsiniz. Ancak süt sürerken çok dikkatli olmalı ve poğaçaların hamur olmasının önüne geçecek kadar az miktarda sürmeye özen göstermelisiniz.
Tarifinizi hazırlarken kullandığınız ekipmanları seçerken dikkatli olmalısınız. Aslında pek çok tarifi hazırlarken kullanabileceğiniz bu öneriler ile pasta ve hamur işlerinde başarılı sonuç alabilirsiniz. Tarif için hazırlık yaparken kuru malzemeleri ve sıvı malzemeleri ayırın. Kuru malzemeleri ölçerken mutlaka kuru bir ölçme kabı kullanın. Sıvı malzemeler için ölçü bardakları tercih edin.
Malzemeleri hazırlarken oldukça titiz davranın ve tüm malzemeleri tarifteki miktarlarına uygun olarak hazırlayın. Gram ve milimetre ölçüleri ile en iyi sonucu elde edeceğiniz için mutfak tartısı ve ölçü bardağı kullanmak sonuçlarınızın daha iyi olmasına yardımcı olur. Eğer tarifte özel olarak bir sıcaklığa uymanız gerekiyorsa mutlaka termometre kullanın.
Süt ya da su gibi malzemeleri belirli bir sıcaklığa getirmek için termometre kullanmak hamur kıvamı için önemlidir. Mayalı yumuşak poğaça hazırlarken fırını önceden ısıtmak poğaçaların güzel bir şekilde pişmesini sağlar. Soğuk fırına giren poğaçalar kabarıklığını kaybedip, sertleşebilir. Bu nedenle fırın ısısını mutlaka ayarlayın. Mayalı yumuşak poğaça tarifini uygularken bu detaylara dikkat eder ve buna alışırsanız her defasında en güzel sonucu alabilirsiniz.