Kurban Bayramı yaklaşıyor! Bu önemli günde yine bütün aile bir araya gelmeye hazırlanıyor. Büyük küçük herkesin keyifle paylaşacağı, yeni mutlu anlar kazanacağı bayram sofraları; hiç şüphesiz tatlılarla şenlenecek! En lezzetli bayram tatlıları; kıvamı yerinde, lezzeti unutulmaz ve şerbeti doğru şekilde ayarlanmış oluyor.
Tatlı tarifleri, lezzetli bir sonuç almanız için sizi adım adım yönlendirir. Her bir malzemenin ölçüsü, ateşte kaç dakika duracağı, nasıl dinlendirileceği detaylıca belirtilir. Ancak konu tatlı şerbeti olunca, pek çok tarif biraz eksik kalabiliyor. Aceleyle karalanmış şerbet tarifleri, büyük emekler sonucunda ortaya çıkarttığınız nefis tatlınızın puan kaybetmesine neden olabiliyor. Bu gibi durumların önüne geçmek için, birbirinden değerli ipuçlarını sizler için derledik.
Tatlı şerbeti yapımının püf noktaları konusunda geçmeden önce; tatlı şerbeti nasıl yapılır, buna bakalım. Öncelikle hatırlatmakta fayda var: Her tatlı şerbeti, o tatlıya özel olarak hazırlanmalıdır. Yani yapacağınız tatlı şerbeti içerisinde kullanılan malzemelerin ölçüsü, o tatlının ne kadar büyük olduğu ile değişir. Kocaman bir tepsi kırk katlı ev yapımı baklava için verilecek tatlı şerbeti ile, küçük porsiyonlar halinde hazırlanmış fıstık dolmanın tatlı şerbeti aynı olmayacaktır.
Her ne kadar her tatlının şerbeti kendisine özgü olsa da, tatlı şerbeti malzemeleri standarttır. Lezzetli bir şerbet için şu malzemelere ihtiyacınız var;
İşte bu üç malzeme, ideal tatlı şerbetini elde etmenize yardımcı olacaktır.
Tatlı şerbetinin malzemelerine göz attık. Sıra geldi lezzet ipuçlarına! Şerbete konan malzemeler nasıl olmalıdır? Neden limon eklenmelidir? Tatlı şerbeti çekmezse ne yapacağız? Şerbeti dökerken tatlı nasıl bir ısıda olmalıdır? İşte bu soruların ve daha fazlasının cevabı aşağıda!
Şerbetinizi nasıl bir tatlı için kullanıyor olursanız olun, eklediğiniz suyun sıcak olması önemlidir. Sıcak bir su çok daha lezzetli bir şerbet elde etmenize yardımcı olur.
Şerbet gibi tatlı bir şeyin içerisinde, limon suyu ya da limon tuzu görmek sizi şaşırtmış olabilir. İşte işin uzmanlığı tam da burada başlıyor! Tatlı şerbeti içerisine eklenen tuz ya da limon suyu; şerbetin şekerlenmesinin önüne geçmeye yardımcı olur. Bu sayede şerbet kıvamını güzelce alır ve lezzeti istediğiniz gibi olur.
Tarif malzemelerini verirken “limon suyu ya da limon tuzu” dedik. Peki hangisi daha iyi sonuç verir? İdeal bir tatlı şerbeti için, kullanmanız gereken malzeme kesinlikle limon suyudur. Eğer evde limon kalmadıysa, limon tuzunu da tercih edebilirisiniz. İkisi de güzel sonuç verir, ancak limon suyu daha çok tercih edilir.
Tatlınızı pişirdiniz, şerbetiniz de hazır… Sıra geldi bu iki lezzeti birleştirmeye! Şerbetli tatlınızın üzerine yavaş yavaş döktünüz. Ancak o da ne? Tatlı şerbeti çekmiyor! Peki, bu durumda ne yapmak gerek? Öncelikle kötü bir haberimiz var…Tatlının şerbetini çekmemesi, şerbetin değil tatlının suçudur. İyi yapılmış bir tatlı, şerbeti her türlü durumda içine çeker ve lezzetine lezzet katar. Peki ya bir şeyler yanlış gittiyse ve tatlı şerbetini çekmediyse? İşte o zaman ısıdan yardım alıyoruz. Tatlı şerbetini çekmezse, ısıtılmış bir fırına tatlınızı yerleştirin. Üzerine döktüğünüz şerbeti anında çekecektir.
Tatlı şerbetini tatlının üzerine ne zaman dökmek gerek? Klasik tarifler, tatlı sıcakken, şerbet soğukken diyor. Bizim önerimiz ise, her ikisi de ılıkken bu birleştirme işlemini gerçekleştirmeniz yönünde. Tatlıyı fırına koyun, şerbeti hazırlamaya koyulun, fırından çıkınca tatlının ılınmasını bekleyin, ocaktan alınmış şerbetle birleştirin!
Kimi tatlılar koyu şerbetle daha güzel olur, kimi tatlı severler de şerbetin koyusuna bayılır. Yine de kimi zaman şerbet fazlaca koyu olabilir, sizi zorlayabilir. Bu durumda ne yapmak gerek? Su miktarını artırmak, şerbetin koyuluğunu azaltacaktır. Damak tadınıza göre su miktarını azaltın, ya da şeker miktarını artırın.
İşte en güzel tatlı şerbeti tarifi için ipuçları bu şekilde! Bu bayram lezzetli sofralarda sevdiklerinizle buluşmanız dileği ile… Herkese afiyet olsun!