Geçmişte bayramlar ne kadar da güzeldi değil mi? Önce büyüklerimizin elleri öpülür, ardından da anneannemizin veya babaannemizin günler öncesinden hazır ettiği o en enfes ev yapımı baklavası yenirdi. Şimdilerde ise baklava dükkanlarına koşar olduk. Ama merak etmeyin! İncecik kat kat yufkalarının arasında ceviz saklayan o bol şerbetli özlenen tatlımızı geri getiriyoruz. Bugün sizler için ev yapımı baklava tarifi detaylarını ele aldık. Enfes tattaki bu geleneksel tatlının, yapımından püf noktalarına kadar tüm merak edilen yanlarını aktarıyoruz. Önce baklava yapımının püf noktaları ile başlayalım, oklavaları çıkardıysanız başlıyoruz…
Her Aşaması Önemli: Mükemmel Tatta Baklava Yapabilmenin Püf Noktaları
Kusursuz lezzette ev yapımı baklava tarifinin kuşkusuz belli başlı püf noktaları buluyor. Eğer siz de baklava yapmaya karar verdiyseniz öncelikle bu hususları göz önüne almalısınız.
Un Seçimine Dikkat!
Güzel baklava yapabilmenin ilk koşulu şüphesiz unda gizli. Baklava yapmak için kullanacağınız unun, güçlü yapıda baklavalık un olmasına dikkat etmelisiniz. Böylelikle hamurunuz hem pratikçe açılabilecek hem de daha kolay şekle girebilecek.
Tüm Malzemeler Ilık Olmalı!
Hamurunuzun kolayca yoğrulabilmesi için yumurta, sirke, tuz ve su gibi malzemeleriniz mutlaka ılık olmalı. Ayrıca hamuru yoğurduktan sonra kesinlikle kurutmamalısınız. O nedenle yoğurma işlemi sırasında sık sık ellerinizi ıslatabilirsiniz.
Şerbetinize Limon Ekleyin!
Şerbetin içerisine eklenilen limonun neden kullanıldığını merak ediyor olabilirsiniz. Hemen söyleyelim: Limon, şerbetinizde yer alan şekerin kristalleşmesini önlüyor. Daha açık bir ifade ile şerbetinizin şekerlenmesine engel oluyor.
Vaktiniz Varsa Hamuru Dinlendirin!
Tüm hamur işi tariflerde olduğu gibi baklava hamurunun dinlenmesinde de büyük fayda var. O nedenle sizlere önerimiz, hamurunuzu 20 dakika kadar dinlendirmeniz yönünde. Böylelikle hamurunuzun daha kıvamlı, daha lezzetli hale gelmesine ve yufkaların daha rahat açılmasına katkı sağlamış olacaksınız.
Nişasta Çeşitleri Arasında Tercihimiz: Buğday Nişastası
Baklavanın ara katlarına ekleyeceğiniz nişastanın kalitesi ve miktarı da oldukça iyi ayarlanmalı. Öncelikle buğday ve mısır olarak ayrılan nişasta çeşitleri karşısında kararsız kalabilirsiniz. Gevrek bir baklava tadı alabilmek için kullandığımız nişasta çeşitlerinden olan buğday nişastasını tarifinizde kullanabilirsiniz.
En Önemlisi de Baklava Şerbeti!
Baklavanızın hamurlaşmadan lezzetini koruması için şerbetin sıcak, baklava hamurunun ise soğuk olduğundan emin olmalısınız. Baklavanız fırında piştikten sonra soğumasını bekleyip şerbetinizi sıcakken dökmenizde fayda var. Bu sayede çıtır çıtır baklava yiyebilmenin keyfine varabileceksiniz.
Fıstığı, Cevizi Bol Olsun: Ev Yapımı Baklava Tarifi
Ev yapımı baklava tarifini öğrendikten sonra sadece bayram, düğün gibi özel günlerde değil canınızın istediği her an tatlı ihtiyacınızı giderebileceksiniz.
Ev Yapımı Baklava Malzemeleri:
Baklava Hamuru için :
- 5,5 - 6 su bardağı un
- 1 paket Pakmaya Hamur Kabartma Tozu
- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı süt
- 1/4 çay kaşığı tuz
- 1-1,5 tatlı kaşığı sirke
Baklava İç Harcı için:
- 3 su bardağı ceviz (ince dövülmüş)
Yufkası için:
Baklava Şerbeti için:
- 5 su bardağı su
- 4 damla limon suyu
- 4 su bardağı toz şeker
Ev Yapımı Baklava Tarifi Yapılışı:
- Öncelikle yumurta, sirke, kabartma tozu, süt, sıvı yağ ve tuzu derin bir kapta iyice karıştırın. Üzerine kontrollü olarak unu ekleyin.
- Tüm eklediğiniz malzemeleri güzelce birbiriyle birleşmesi için karıştırmaya başlayın. Yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurma işlemine devam edin.
- Hamurunuzun kıvamından eminseniz tüm hamuru 30 eşit parçaya bölün.
- Tezgahınızın üzerini unlayarak teker teker hamurlarınızı açın. Her hamur parçasını kahve tabağı büyüklüğünde açmanız yeterli.
- Daha sonra açılan tüm küçük hamur tanelerini, 10'ar adet üst üste alarak aralarına nişasta serpiştirip büyük oklavayla daha geniş şekilde açmaya çalışın. Her 10'arlı hamur grubu, büyük bir tepsi ebatlarında açılıp ince bir yufka haline getirilmeli.
- Yufka katlarının arasını yağlamak için tereyağınızı ocağa alın ve kısık ateşte güzelce eritin.
- Tepsiye aldığınız her yufka katının arasına erimiş tereyağını güzelce sürün ve ardından ceviz içini eşit şekilde serpiştirin. Bu işlemi tüm yufkalarınız bitinceye kadar tekrarlayın.
- Şimdi de sıra pişirme aşamasında. Ancak pişirmeden önce baklavanın dilimlere ayırarak şeklini veriyoruz.
- Ardından kalan erimiş tereyağını baklavanın üzerinde gezdirin ve yağın temas etmediği kısımlara ilerlemesini sağlayın.
- Artık baklavanızı 180 derecelik fırında pişirmeye başlayabilirsiniz. Baklavanızı, hem altının hem de üstünün güzelce kızardığından emin oluncaya kadar fırında tutun.
- Bu aşamadan sonra baklava şerbetinizi hazırlamaya başlayabilirsiniz. Şerbeti için toz şekeri ve suyu derin bir tencereye alıp 25 dakika kadar kaynatın. Daha sonra kaynayan şerbetin içine limon suyunuzu ilave edin.
- Şerbetiniz kaynarken pişen baklavanızı birazcık dinlendirin ve ardından sıcak şerbetinizi soğumuş baklavanızın üzerine kepçe yardımıyla azar azar ekleyin.
- Şerbeti güzelce içine çeken tatlınızı artık soğumaya bırakabilirsiniz. 1-2 saat dinlendirdikten sonra da tüm konuklarınıza servis yapabilirsiniz.