Hamur işleri, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında. Özellikle kahvaltı sofralarında ve çay menülerinde yer bulan tarifler, genellikle kuru mayalı hamur ile hazırlanıyor. Kızartılarak veya fırınlanarak tüketilen hamur işlerinde mayalama doğru yapılmazsa istediğiniz sonuca ulaşamayabilirsiniz. Gelin kuru mayalı hamur yapımının detaylarını birlikte inceleyelim.
Mayalı hamur işleri sofraların en sevilen lezzetleri arasında yer alır. Doğru şekilde mayalanmış hamur ile mutfağınızda harika tatlar yaratabilirsiniz.
Hamur işlerinin vazgeçilmezi olan mayanın nasıl ortaya çıktığını hiç merak ettiniz mi? M.Ö. 4000 yılında Eski Mısır’da kullanıldığı bilinen maya, doğada bulunan ve tek hücreli bir mikroorganizmadır. Yaş, kuru ve instant olarak üç farklı şekilde kullanıma sunulan maya; un bazlı hamurlara eklendiğinde hamurun kabarmasını sağlar. Yeterli süre boyunca mayalanan hamur, ekmek ve diğer hamur işlerinin yapımında kullanılır.
Kullanacağınız kuru maya miktarının üç katı kadar 40 derece su veya süt ve maya miktarının yarısı kadar şeker bir kapta karıştırılır ve eritilir. Sonrasında bu karışım, hamura eklenerek mayalanması beklenir. Mayasında süt kullanılan hamur, daha yumuşak bir yapıya sahip olacaktır.
* Kuru mayalı hamur hazırlarken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır. Bu noktalardan en önemlisi, hamurun sıcak bir ortamda tutulması ve kabarmasının sağlanmasıdır.
* Yaz aylarında tezgah üzerinde dinlenmeye bırakabileceğiniz hamuru, kış aylarında fırınınızı 50 dereceye ısıtıp içinde bekletebilirsiniz. Daha yüksek ısılar hamurun pişmesine neden olabilir, bu nedenle fırın içi ısınızın olabildiğinde düşük olması önemlidir.
* Hamurun büyüklüğüne göre değişebilen dinlenme süresi, genellikle 30 dakikadır. Bu sürenin sonunda hamur kabararak hacmini iki katına çıkarır.
* Kuru mayalı hamurunuzu kabardıktan sonra dilediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.
Kahvaltı ve çay saatlerinin en sevilen lezzetlerinden biri de poğaçadır. Kuru mayalı hamur ile hazırlanan yumuşacık poğaça sade olarak ya da malzemeli şekilde hazırlanabilir.
Kuru mayalı hamurdan poğaça yapımı için gereken malzemeler;
1. Bir kaba aldığınız una süt, şeker ve Pakmaya Kuru Maya’yı ekleyerek karıştırmadan dinlenmeye bırakın. Daha iyi sonuç almak için malzemeleri, unun ortasını açarak orta kısma ekleyebilirsiniz.
2. Yumurtanın akı, tuz ve sıvı yağı ekleyerek elinize yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurun. Hamurun üzerini kapatarak yeniden sıcak bir ortamda dinlenmeye bırakın.
3. 30 dakika sonunda hamurunuz mayalanmış olacaktır. Sonrasında ceviz büyüklüğünde hamur parçaları alarak ortasına dilediğiniz malzemeyi ekleyebilirsiniz. Avucunuzda yuvarladığınız hamur parçalarını, pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine yerleştirin ve üzerlerine yumurta sarısı sürün. Dilerseniz süsleme için çörek otu ya da susam kullanabilirsiniz.
4. Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında 25 dakika kadar pişirdikten sonra poğaçalarınız hazır olacak. Şimdiden afiyet olsun!