Ocağa koyar koymaz buram buram kokusu ile insanı etkileyen helva, Osmanlı’nın ziyafet sofralarından miras kalmış ve günümüze kadar gelebilmeyi başarmış en köklü tatlılarımızın başında geliyor. Lezzeti ve pratikliği sayesinde düğün dernek gibi özel günlerimizde, kederi paylaşmada veya çat kapı gelen misafirlerimiz karşısında hemen kurtarıcımız oluveriyor. Bazen de hiçbir neden yokken aniden aklımıza gelip bizi mutfağa çağırıyor.
Sıcağı sıcağına kaşıklamak istediğimiz bu lezzetle, birbirinden enfes tarifler hazırlayabilmek de mümkün. Evet, yanlış duymadınız! Hatta sizler için derlediğimiz helva çeşitleri listemizi incelediğinizde ne demek istediğimizi daha iyi anlayabileceksiniz. Buyurmaz mısınız?
Yaz ya da kış fark etmeksizin severek tükettiğimiz helvanın birbirinden farklı tarif seçenekleri var. Ama bu durum hemen aklınıza “Her biri farklı mı hazırlanıyor?” sorusunu getirmesin. Çünkü ev yapımı tüm helvaların yapılış şekli hemen hemen aynı. Sadece malzemelerde değişiklik söz konusu olabiliyor. Sakın gözünüzü korkutmayın. İnanın yapımı zannettiğinizden daha da basit!
Öncelikle şeker, süt ve su gibi sıvı malzemelerinizi bir tencereye alıp kaynayıncaya kadar pişirin. Hafif hafif kaynamaya başladıktan sonra ocağı kapatabilirsiniz.
Daha sonra yayvan bir tencerenin içerisinde tereyağını ve ayçiçek yağını alıp eritin. Ardından un veya irmik gibi ana malzemelerden hangisini kullanacaksanız onu ilave ederek kavurmaya başlayın. Kavurma işlemini uzun süre devam ettirmelisiniz. Çünkü helvanız kavruldukça daha lezzetli olacaktır.
Kıvamını aldığından eminseniz en son aşamada da şerbetinizi yavaş yavaş ilave ederek helvanızı orta ateşe alın. Şerbetini çektikten sonra ocağı kapatın ve helvanızı dinlenmeye bırakın. İşte helvanız hazır, afiyet bal şeker olsun!
Damaklarda bıraktığı tadı ile unutulamayan bir helva tatlısı hazırlamak istiyorsanız bazı püf noktalarını göz ardı etmemenizde fayda var. İlk önce kavurma süresinin oldukça önemli olduğunu bilmelisiniz. Dolayısıyla koyu renkli ve ideal kıvamda bir lezzet elde edebilmek için helvanıza ortalama 40-45 dakikalık bir süre ayırmanızı tavsiye ederiz. Ayrıca ateşinin derecesi de lezzet üzerinde büyük bir etkiye sahip. Olabildiğince kısık ateşte pişirmeye özen göstermelisiniz. Servis önerileri ise aslında tamamen kendi damak zevkinize ve yaratıcılığınıza bağlı. İster çam fıstığı ekleyebilir ister tarçın serpiştirebilirsiniz, isterseniz de ceviz parçaları ile süsleyebilirsiniz.
Geleneklerimizin içine işleyen tarihi tatlımıza dair önemli noktalara değindiğimize göre artık helva çeşitleri tarif listemize giriş yapabilirsiniz. Malzemelerinizi hazır ettiyseniz kolları sıvayalım.
Helva tatlısı ile bir ilke imza atmaya hazır mısınız? Tabağımızda masum gibi duran helvayı hiç böyle görmemiştiniz. Şık sunumu ve muhteşem ötesi lezzeti ile sizi adeta kendinizden geçiriyor. "Susama bulanmış helva" sen gerçekten bir harikasın!
Kalıp gibi duran estetik şekliyle kaşık değdirmeye kıyamayacağınız tarifimizin en güzel yanı hazırlanışı. 15 dakikada servise hazır olan pekmezli ve nişastalı helva ile misafirleriniz gözlerine inanamayacak!
Evdeki malzemelerle pratikçe hazırlanan un helvası, kuşkusuz tüm zamanların vazgeçilmezi. Ama yıllardır alışkın olduğumuz helva lezzeti bu kez süt ileharmanlanıyor ve daha yumuşak bir tat ortaya çıkıyor. Tatlı ihtiyacınızı anında bastıran sütlü un helvası ile vakit kaybetmeden tanışın, bizden söylemesi.Tarif için tıklayın.
Pekmezin enerjisinden ilham alan Nişe Helvası, daha çok yöresel lezzet hayranlarının tutkusu. Ağızda hemen dağılan yumuşak kıvamı; Antep fıstığı, vişne suyu, mürdüm eriği ile buluşarak anında özgün bir lezzet sentezine dönüşüveriyor. Antep sofralarını hatırlatan tatlıyı hazırlayarak ailenize muhteşem bir lezzet şöleni yaşatabilirsiniz.
Damla sakızının aromatik kokusu ile Ege sahil kasabalarını anımsatan tarifin ilk kaşığında büyüleneceksiniz. Damla sakızlı süt helvası, üstelik tüm mevsimlerde tüketilmeye de uygun. Yaz aylarında dondurma ile soğuk havalarda ise ceviz veya badem gibi kuru yemiş süslemeleri eşliğinde servis edebilirsiniz.
Çikolatalı sos kaplaması ile göze çarpan şaşırtıcı tarifin helva olduğunu bir çatal aldıktan sonra anlıyoruz. Çünkü kendisi tam bir pasta görüntüsüne bürünmüş. İçerisinde ise pudingin o gül aromalı lezzetini ilk çatalda alabiliyorsunuz. Neyse lafı kısa tutalım sizleri tarifimizle baş başa bırakalım: Güllü pudingli kağıt helva pastası tarifi