Aşure, Hicri takvimin Muharrem ayının onuncu gününde yapılan, Müslümanlıkta manevi açıdan önemi bulunan bir tatlıdır. Arapça onuncu anlamına gelmesi, aşure ne demek sorusuna cevap niteliğindedir. Ayrıca bu tatlı ‘’alaca aş’’ olarak da bilinir. İslam inancına göre aşure hikayesi olan bir tatlıdır. Hz. Nuh, Muharrem ayının onuncu günü Büyük Tufan’dan kurtularak karaya ulaştığında geminin içerisinde kalan son malzemeler ile bu tatlıyı yapar. Bu günü anma niteliğinde yapılan tatlının hikayesi, günümüze kadar gelerek bir gelenek haline dönüşmüştür. Aşure zamanı ne zaman sorusunun yanıtı, Hicri takvimde Muharrem ayına denk gelen onuncu gündür. Aşureyi hazırlamadan önceki gece niyet etmek de manevi açıdan yapabileceğiniz diğer uygulamalardan biridir. Sizler için hazırladığımız aşure nasıl yapılır sorusuna cevap niteliğinde olacak yazımıza göz atarak damak zevkiniz doğrultusunda sizin için en uygun tarifi hemen hazırlamaya başlayabilirsiniz.
Klasik aşure tarifi, içerisinde buğday, nohut, toz şeker, pirinç ve fasulye barındırır. Günümüzde aşure içerisine badem, ceviz ve fındık gibi kuruyemişler ve nar gibi taneli meyveler eklenerek tarif zenginleştirilebilir. Tarifi uygularken kendi damak zevkinize yönelik malzemeleri aşure harcına ekleyebilir, dilerseniz klasik tarifi uygulayarak aynı lezzeti yakalayabilirsiniz. Çeşitli bakliyat ürünleri ve toz şekerin belirli pişirilme teknikleri ile bir tatlı formuna getirilmesi, aşure nedir sorusuna yanıt olarak gösterilebilir.
Aşure tarifine geçmeden önce, aşure günü hakkında bilgi edinmekte de fayda vardır. Aşure günü ne yapılır sorusunun bir diğer yanıtı ise alışveriş yapmaktır. Bu günde alışveriş yapmanın bolluk ve bereket getireceğine inanılır. Yardıma muhtaç kişilere sadaka vermek ve çocukları sevindirmek de, aşure gününde ne yapılır sorusuna verilebilecek cevaplardan bazılarıdır. En beğenilen aşure tarifinin çeşitli malzemeleri ile sofralarınıza bolluk ve bereket getirebilir. Aşure yapılışı oldukça kolaydır, içeriği dolayısıyla besleyici özelliktedir ve hafif bir yapıdadır.
Aşurenin klasik tarif uygulamasında içerisine buğday, nohut, kuru fasulye gibi bakliyat ürünleri, kuruyemişlerde ise kuru kayısı, kuru üzüm, kuru dut ve kuru incir eklenir. Servis sırasında ise nar, tarçın, ceviz ve karanfil gibi tatlıya fazladan lezzet katan malzemeler ile süslenir. Aşure malzemeleri nelerdir sorusu, aslında tarifi hazırlayacak kişinin damak zevkine göre de malzeme açısından değişiklik gösterebilir. Kolay aşure tarifi pratik bir şekilde hazırlanır ve kısa süre içerisinde servis edilir duruma gelir.
Aşureyi hazırlamadan önce, içerisindeki malzemeleri tarifi uygulayacağınız günden önceki geceden hazır etmeniz gerekir. Böylelikle gün içerisinde hazırlama süresinden tasarruf edebilirsiniz.
Ek malzeme ile uğraşmadan, yalnızca su ya da süt kullanarak yapabileceğiniz Pakmaya Aşure, içerisindeki zengin kuru meyve çeşitleri, önceden pişirilmiş bakliyatlar ile bu geleneksel tarifi pratik bir hazırlanış ile sizlere sunar. Pakmaya Aşure, yalnızca su ya da süt ile karıştırılarak yaklaşık 30 dakika içerisinde servise hazır hale gelir. Peki siz Pakmaya Aşure’yi Denediniz Mi?
Aşureyi hazırlamaya başlamadan bir gün öncesinde bakliyat ürünlerini suda bekletmek, bu malzemelerin daha yumuşak bir formda olmasına yardımcı olur. Tarife malzemelerin miktarına uygun miktarda su ya da süt eklenmelidir. Aksi takdirde aşurenin kıvamı çok yoğun ya da çok sulu bir hal alabilir. Kuru kayısı gibi içerisinde bir miktar su barındıran kuru meyvelerin daha fazla yer aldığı tariflerde su miktarını klasik tariflere oranla azaltabilirsiniz. Tarçın, ceviz ya da fındık parçaları ve nar gibi malzemeler, servis sırasında aşureye eklenmelidir. Aşureyi tek bir kaba koymak yerine küçük tatlı kaselerine eşit miktarda dağıtarak porsiyonlara bölebilirsiniz. Aşurenin berrak bir görünüme sahip olması için bakliyat ürünlerini ve tahılları suda beklettikten ve haşladıktan sonra mutlaka süzme işleminden geçirmeniz gerekir. Bu malzemeler içerisinde belirli oranda nişasta barındırır. Nişastanın malzemelerden arındırılmamış olması, aşurenin daha mat bir görünümde olmasını sağlayan etkenlerin başında gelir. Aşure, hazırlanış süresinde yüksek miktarlarda su gerektirdiğinden pişirme aleti seçiminde tercihinizi daha geniş çaplarda olan bir tencereden yana kullanmanız önerilir. İçerisine konulan malzemeler her ne kadar farklılık gösterse de, aşureyi kısık ateşte pişirmek malzemelerin tatlarının daha iyi bir şekilde tarif içerisinde harmanlanmasını sağlar.
Aşure, herhangi bir hayvansal gıda içermediğinden vejetaryen ve vegan beslenen kişilerin de severek tüketebileceği tatlılardan biridir. Aşurenin İslam dinindeki anlamı dolayısıyla aşureyi yalnızca ailenizle değil, komşularınızla ve çevredeki sevdiklerinizle paylaşmak da maneviyat açısından önemlidir. Bu sebepten dolayı, aşureyi tek bir kaba uyacak şekilde hazırlamak yerine tatlı kalıplarına bölüştürerek bu tatlıyı dilediğiniz tüm kişilerle kolaylıkla paylaşabilirsiniz. Aşurenin üzerine konulacak malzemelerin servis esnasında eklenmesi önerilir. Tatlıyı pişirdikten yaklaşık 1 saat sonrasında ılık bir şekilde tüketebilir, oda sıcaklığına geldiğinde buzdolabında muhafaza ederek soğuk olarak da servis edebilirsiniz. Karanfil, hem aşurenin üzerine eklenebilir hem de içerisine konulabilir. Malzemeyi tarife pişirme esnasında ekleyeceğiniz durumlarda karanfili sıcak suda bir süre beklettikten sonra bu suyu direkt olarak tencereye ekleyebilir, karanfil aromasını etkili bir şekilde aşure lezzeti ile bir araya getirebilirsiniz.
Klasik aşure hazırlanışı ile benzer bir süreci bulunan şeftalili ve kayısılı aşure tarifi, yapımı oldukça kolay bir tatlı alternatifidir. Yaz meyveleri ile bir araya gelen bu farklı aşure tarifi ile tadının sevdiklerinizin damağında kalacak bir tatlı hazırlayabilirsiniz. Dilerseniz ılık, dilerseniz de buzdolabında belirli bir süre beklettikten sonra soğuk bir şekilde tüketebileceğiniz tarif içerisinde yer alan gül suyu ile aşurenin lezzetine hoş bir aroma kazandırır. 10 dakika hazırlama süresi, 25 dakika pişirme süresi bulunan tarif, dolmalık fıstık ile zenginleştirilir. Besleyici özelliği hoş bir lezzet ile buluşturan tarife buradan göz atabilirsiniz.
Portakal suyu, şekerli vanilin ve pudra şekeri gibi malzemelerle aşurenin klasik lezzetine lezzet katabileceğiniz tarifin hazırlanışı bir o kadar kolaydır. Tarifin hazırlanma süresi ortalama 40 dakika, pişirme süresi ise yaklaşık 50 dakikadır. Tarifi dilerseniz büyük bir kek kalıbı kullanarak ya da küçük kalıplara tüm harcı paylaştırarak porsiyonlar halinde hazırlayabilirsiniz. Harcı hazırlarken fırınınızı 170 dereceye ayarlayarak tarifin hazırlanma sürecini hızlandırabilir, zamandan tasarruf edebilirsiniz. Geleneksel lezzeti özgün bir şekilde sevdikleriniz ile paylaşmak için: Aşureli Kek Tarifi